Hükümet yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 6 bin Euro yerine 1000 Euroya askerlik yapma vaadinde adım atıp tasarı hazırlayıp Meclis'e sundu. Ancak, bu imkandan herkes yararlanamayacak.

Seçim öncesi AK Parti'nin yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza verdiği en önemli vaatlerinden birisi olan 1000 Euroya bedelli askerlikle ilgili adım atıldı ve önceki gün hükümet tasarısı hazırlanıp Meclis Başkanlığına sunuldu.

Ancak, hazırlanan tasarının ayrıntıları, yurt dışında yaşananları pek sevindireceğe benzemiyor. Zira, indirimli bedelli askerlik 4 önemli şarta bağlanıyor.

Önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıda bedelli askerlikle ayrıntılar şöyle:

BİN EURO’YA DÖVİZLİ ASKERLİK: Askerlik Kanunu’ndaki mevcut hükümler uyarınca 6 bin Euro’ya dövizli askerlik uygulaması sürecek.

Ancak belli koşulları taşıyanlar dövizli askerlik imkanından 6 bin yerine bin Euro karşılığı yararlanacak. İşte o şartlar:

1- Yurtdışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye giderek oturma ya da çalışma izni ile yurtdışında yaşıyor olmak veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olmak.

2- Başvuru sırasında bulunulan yaşın en az yarısı kadar süre ile yabancı ülkede ikamet etmiş olmak.

3- Kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olmak.

4- Başvuru tarihi itibarıyla halen yurtdışında yaşıyor olmak.