TSK’da sözleşmeli ’bordo bereli’ dönemi

Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli subay ve astsubay alımı yapılabilecek.

TSK’da sözleşmeli ’bordo bereli’ dönemi
 Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, sözleşmeli subay adayları ile sözleşmeli astsubay adaylarında aranacak niteliklere, "Doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacaklarda ise Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde özel kuvvetler kursu görecekler için aranan sağlık şartlarına sahip olmak" hükmü eklendi.

EĞİTİM ALACAKLAR

Sözleşmeli subay adayları ile sözleşmeli subayların yetiştirilmesine dair esaslara eklenen hükme göre doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak olanlar sınıflarına bakılmaksızın Özel Kuvvetler Komutanlığında eğitime tabi tutulacak. Bunlardan daha sonradan Özel Kuvvetler Komutanlığı dışına atananlar da ilgili esaslarda belirtilen eğitimi ayrıca alacak. Sözleşmeli subay ile sözleşmeli astsubay adaylarını yetiştirilmesinde yapılan değişikliğe göre de doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak olanlar sınıflarına bakılmaksızın, Özel Kuvvetler Komutanlığında eğitime alınacak. Bunlardan daha sonradan Özel Kuvvetler Komutanlığı dışına atananlar, astsubay temel eğitimine veya sınıf okulu olmayanlar mesleki oryantasyon ve staj eğitimlerine ayrıca tabi tutulacak.

SÖZLEŞMENİN FESHİ

Yönetmeliğin sözleşmelerin süresinin bitiminden önce feshine ilişkin hükümleri düzenleyen maddelerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliğinin ilgili hükümleri gereğince, sınıf okullarındaki eğitim ve öğretimde veya doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacaklar için Özel Kuvvetler Komutanlığında verilen eğitimde başarısız olanların sözleşmesi feshedilebilecek.

Ayrıca, istihdam edildikleri sınıflarda görev yapamayacaklarına dair yetkili sağlık kurullarınca karar verilenlerden, idarece başka bir sınıfta istihdamına gerek duyulmayanlar veya doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine alınanlardan özel kuvvetler olarak yetişmiş personelde aranan sağlık şartlarını kaybettiğine dair yetkili sağlık kurullarınca karar verilenlerden, idarece sınıfının başka bir görevinde yahut başka bir sınıfta istihdamına gerek duyulmayanların da sözleşmeleri iptal olabilecek. Öte yandan, ön sözleşme, sözleşme belgesinde yer alan "Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı adına" ibareleri de yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğe eklenen yeni madde ile kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görevlendirilmek üzere, Türk Silahlı Kuvvetlerine sözleşmeli subay ve astsubay alımı yapılabilecek. Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacak sözleşmeli subay ve astsubay adaylarında aranan bu yönetmelikteki nitelikler dışındaki diğer nitelikler, yönergelerle belirlenecek.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.