Tatile Çıkan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli?

Uzmanlar, tatile çıkacak anne adaylarının yolda sık mola vermelerini ve hastanelerin yakın olduğu yerlerde konaklamalarını önerdi.

Tatile Çıkan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli?
Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, dikkatli olunduğunda tatilin hamile kadınlara çok iyi geleceğini belirterek, sakin, stresten uzak tatil yerlerinin seçilmesi gerektiğini söyledi.

Oksijeni bol alanlarda yürüyüş yapmayı ve denize girmeyi gebelere tavsiye eden, düşme ile çarpmalara yol açacak aktivitelerden de kaçınılması gerektiğini belirten Karahan, "Hamileliği normal ilerleyen kadınların tatile çıkmasında herhangi bir sakınca yoktur ancak hamilelerin düşük tehlikesine karşı dikkatli olması gerekiyor. Gebeler, tatile giderken kısa süren veya sık mola verebilecekleri ulaşım türünü seçmeli, konaklayacakları alanı ise aşırı sıcak ve çok yüksek yerlerden kaçınarak hastane yakınlarından belirlemeli." diye konuştu.

Doktor onayı alınması lazım

Hamileliğinin son iki ayında bulunan anne adaylarının, uzun süreli ve yorucu yolculuklardan kaçınmasının önem taşıdığını ifade eden Karahan, "Tatile çıkmadan önce kesinlikle doktor onayı alınması lazım. Özellikle kara ve demir yolu tercihinde problem uzun süre hareketsiz kalma. Bu durumlarda ara ara mola vererek kan dolaşımını hareketlendirmek gerekir. Rahat koltuk, yastık desteği ve karnı sıkmayacak kemer takılması şarttır." dedi.

Karahan, kısa sürmesi nedeniyle en çok önerdikleri yolculuk türünün uçakla seyahat olduğunu kaydederek, hamileliğin 28. haftasına ulaşanların kesinlikle doktor izni alması gerektiğinin altını çizdi.

Bulantı ve kusma yapabileceği için hamilelerin deniz yolculuklarından kaçınmalarını tavsiye eden Karahan, "Acil durumlar için kan grubu ve alerji belgesi, kullanılan ilaçların listesi, doktorun verdiği hamileye ait tıbbi kayıt ve sürekli sizi takip eden doktorunuzun irtibat numarası kesinlikle yanınızda olmalı." uyarısında bulundu.

Bol sıvı tüketimi

Anne adayları için tatil mekanı seçiminin yolculuk kadar önemli olduğuna işaret eden Karahan, "Aşırı sıcak ve yüksek rakımlı bölgeler seçilmemeli. Yurt dışı tatil seçeneği varsa sağlık açısından tıbbi imkanların az olduğu ülkelerden de kaçınılmalı. En önemlisi hastane bulunan yerler tercih etmeli." şeklinde konuştu.

Yolculuklarda rahat kıyafetler giyilmesini ve bol sıvı tüketilmesini tasviye eden Karahan, "Yaz aylarında anne adaylarının en çok karşılaştığı sorunlardan birisi sıvı kaybı. Aşırı sıvı kaybı beraberinde başta ishal olmak üzere bazı sorunları doğuracaktır. Özellikle yiyecek ve içecekler konusunda dikkat önemli. Açıkta satılan gıda ve içecek, az pişmiş yiyecek tüketilmemeli." dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.