Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfının, "Toprak Dede" olarak tanınan Onursal Başkanı Hayrettin Karaca'nın Yalova ve İstanbul'daki evlerinde bulunan kitaplar, özellikle yabancı araştırmacılardan ilgi görüyor.Yeni Zelanda, Güney Afrika gibi ülkelerden araştırma yapmak için Türkiye'ye gelen bilim insanları, Karaca'nın kitaplarından yararlanıyor.

Karaca yaptığı açıklamada, Yalova ve İstanbul'daki evlerinde, bilimsel, hikaye, roman ve dergi gibi farklı türlerde 7 bine yakın kitabı bulunduğunu söyledi.Dünyada, 15-20 yıl içinde kitap, dergi gibi basılı unsurların önemini yitireceğini ve her şeyin internet ortamından öğrenilmeye çalışılacağını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti:

"Gelecekte bilgi başka türlü alınacak, internetle alınacak. Basıyorsun tuşlara, alıyorsun. 'Para verip niye kitap alayım' denilecek. Ben niye kitap alıyorum? Öyle kitaplar vardır ki artık bugün o bilgileri kimse sana vermez değil veremez. Çünkü toplumun ihtiyacı neyse, insanlar ne öğrenmek istiyorsa, onu da kitaplar yazar. Kitabı ne için alıyorum? 15-20 sene sonra kitap yok. Ben bunu gelecek nesiller için alıyorum. Çünkü o bilgi sadece onda var. Şimdi parmağını basıp da öğrenebileceğin çok şey var ama kitabın verdiği imkanı onlar veremez."

"TÜRKİYE'DE GENÇLER ARTIK ÇOK OKUMAYA BAŞLADI"

Karaca, evlerindeki kitaplardan yararlanmak için dünyanın dört bir yanından gelenler olduğunu dile getirdi.Sahip olduğu eserleri herkesin kullanabileceğini anlatan Karaca, "Kütüphanem için Yeni Zelanda'dan, Güney Afrika'dan bilim adamları geliyor. Neden? Artık bendeki kitapların basımı kalkmış, yok" diye konuştu.Seyahatlerinde zaman ve imkan bulunca kütüphane ve sahaflara gittiği bilgisini veren Karaca, bunların eskimiş kitaplar bulunan yerler olduğunu aktardı.

İlgilendiği konularda yazılmış kitaplar satın aldığını bildiren Karaca, şunları kaydetti:

"O kitaplar için arkadaşlarım var. Vatandaşlar da evime gelip kitap okuyabilir. İcap ederse biraz daha uzun zaman burada kalabilir. Bu kitaplar okunmak için alınmıştır. Burası serbesttir, isteyen gelip kitap okuyabilir. Okuyun, imkanınız kadar okuyun. Okumak ibadettir. Türkiye'de gençler artık çok okumaya başladı. İş bulmak için o bilgiye ihtiyacın var. Mesleğiyle alakalı okuyor genç. Bir de öğrenmek için okuyor. Mesela şimdi Sümerlerin tarihini okumak istiyorum. O kitap evimde var. Bulup alıyorum ve okuyup öğreniyorum."