UD VİRTÜOZÜ YAHYA SALEM DÜNYAYA AÇILIYOR

Avrupa turuna sürdüren Kompozitör ve Ud virtüozü Yahya Salem Orta Doğu’yu Dünyada temsil ediyor.

UD VİRTÜOZÜ YAHYA SALEM DÜNYAYA AÇILIYOR
Avrupa’da gördüğü ilgiden dolayı çok mutlu olduğunu belirten ünlü müzisyen Yahya Salem, Orta Doğu’yu başarı ile temsil etmenin de haklı gururunu yaşıyor.

Yahya Bey Ud’a ilginiz nasıl başladı?

Ud beni seçti diyebilirim. Babam Dr.SALEM Abdul Karem en büyük kompozitör ve orkestra şeflerindendir. Aynı zamanda en büyük Ud sanatçılarındandır. Çocukluğumdan bu tarafa Dr.SALEM Abdul Karem beni her gittiği konserde yanında götürdü. Ve bu konserlerde çok etkilendim. Çünkü Ud sesi çok özel ve güzeldi. Ve ben her zaman inanıyorum dünyada bir enstrümana sahip olmak ve çalabilmek lazım. O yüzden Allaha şükürler olsun ki bu alanda çok başarılı olan bir babaya sahibim ve onun sayesinde benim de yolculuğum bu alanda başladı. Ve Ud ile şuanda çok başarılı konserler ve tanıtımlar yapıyorum. Ve en büyük ilgiyi görüyorum. Büyük sahnelerde ve büyük müzisyenlerle beraber konserler veriyorum.

Ud’un diğer enstrümanlardan farkı nedir? Enstrümanların karakteristikleri açısından udu diğerleriyle kıyaslar mısınız?

Ud en eski enstrümanlardan. Yaklaşık tarihi 2500 yıla dayanıyor. İlk olarak Irak'ta ve Türkiye’de sonra Orta doğuda ve şimdi de dünyada biliniyor. Ud perdesiz olduğu için insan sesini kopyalamak adına daha avantajlı. Ud sesi bütün enstrümanların sesini birbirine yaklaştırır, kaynaştırır ve yumuşatır. Bir kayıtta bazı sazların yanında ud çalınırsa udu belki tam olarak duymazsınız. Ama udun yokluğu müzikal anlamda grubun örtüsünü kaldırmış gibi hissettirir. Çünkü müzikte derinliğin oluşması ud gibi bass karakterli enstrümanlar tarafından olur. Önceden 5 telliydi sonra büyük Türk müzisyen Şerif Muhiddin Targan 6 telli yaptırdı. En önemli ustalar Ud için Türkiye’de ve Irak'ta bulunuyor. Özelikle S Ud Dr. SALEM Abdul Karem yapıtı olan Ud dünyada bir enstrüman oldu ve büyük ilgi görüyor.

Günde ne kadar uda vakit ayrılmalı? Siz ne kadar vakit ayırıyorsunuz?

Bu tamamen bireysel bir tercih. Aklınız gönlünüz tatmin oluyorsa 5 dakika bile yeterlidir. Ud benim dünyam ve müzik bütün zamanımı alıyor. Bir gün yazmadım ya da çalmadığımda eksik hissediyorum. O günüm iyi geçmiyor. En önemli şey müzisyen için çok çalışmaktır.

Udun hayatınıza yansıması nasıl oldu? Duygu dünyanızda, insan ilişkilerinizde farklılıklara yol açtı mı?

Çok güzel bir soru. Ud beni insanlara tanıtıyor ve ben Ud sayesinde insanları tanıyorum. İnsanların duygularına çalışıyorum ve herkese hitap ediyorum. Buda beni mutlu ediyor.



Yurtdışında da konserler verdiniz. Onların müziğinize bakışı nasıldı?

Mükemmel, hiç beklemedim bu kadar güzel tepkiler alacağımı. İnsanlar müziği çok seviyorlar. Müzik açısından benim ne yaptığımı biliyorlar. Tv’ye, show programlarına ve en önemli radyolara davet ediyorlar. Burada mix bati, klasik, oryantal, jazz, rock, bluez, country ve Flamingo bilmek ve eğitimini almak lazım. Ve bana burada bunları nasıl bir arada çalabildiğimi soruyorlar. Burada aldığım alkışlar sayesinde ülkemi temsil ettiğimi, kültürümüzü ve tarihimizi insanlara ulaştırabildiğim için bir Ortadoğulu olarak gurur duyuyorum.

Yeni projeler var mı?

Evet 2016 yılında yeni bir proje olacak. Ud ve orkestra senfonisi için yazdığım eserler var. Avrupa’da ve Amerika’da tura başlayacağız. Paris, Belçika, Almanya, Hollanda, İtalya, İsviçre, Amerika ve inşallah Dubai, Katar, Lübnan ‘da konserler vereceğiz.

Yahya Salem kimdir?


Müziğe olan yeteneği ve tutkusunu 7 yaşında keşfetti. Babası Dr.Salem Abdul Karem’den çok etkilen Yahya Salem; Bağdat Konservatuarı'nda müzik ve Ud eğitimi almaya başladı. Kompozisyon dersleri için İstanbul'a geldi. Ortadoğu’da çok sayıda solo konserler verdi. Aynı zamanda eserler de yazan Yahya Salem; piyano, keman, çello ve senfoni orkestralarıyla eserlerde hayata geçirdi. Bir kompozitör olarak Yahya Salem’in kendi müzikal tarzı var. Beethoven, Bach, Mozart, Tchaikovsky, Vivaldi ve Dvorjak’tan kompozitör olarak çok etkilenen Yahya Salem, Solist olarak ise etkilendiği isimler Paganini, Chopin ve Segovia bulunmaktadır. Aynı zamanda Şerif Muhiddin Targan ile Salem Abdel Karem’in Ud’un dünyada tanınması için yaptıklarının altını çizen Yahya Salem kendisinin de bu yolda devam ettiğini söylüyor. Yahya Salem Avrupa’da batı müziği ile doğu müziğinin arasındaki köprü olarak görülüyor.

https://www.youtube.com/channel/UC0flh4uYonwOUdmYPyCO-Cg



 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.