31 Yıl Sonra Dava Açtı

Babası Engin Cangüre’nin 31 yıl önce mahkeme kararıyla yaşını 6 yaş büyüttüğünü iddia eden Sibel Can, yıllar sonra doğum tarihinin değiştirilmesi için dava açtı.

31 Yıl Sonra Dava Açtı
Müvekkilinin nüfusta 1964 doğumlu olduğunu anlatan Sibel Can’ın avukatı, “Müvekkilimin vefat eden anne ve babası 1969’da evlenmiştir. Eğer müvekkilim Sibel Can’ın doğum tarihi 1964 olsaydı, anne ve babasının evlenmesinden tam 5 yıl önce doğmuş olması gerekir ki bu mümkün değildir” dedi.

İddiaya göre Sibel Can’ın babası Engin Cangüre, kapatılan Fatih Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 1985 yılında başvurarak kızının yaşının büyütülmesini istedi. 1970 doğumlu olan Can, nüfusa 1972 olarak kaydedildi. Mahkemede dinlenen tanıklar da Sibel Can’ın 1964 tarihinde doğduğunu anlattılar.

Mahkeme o tarihte 15 yaşında olan Sibel Can’ı çağırdı ve duruşmada dış görünümünün tanık ve Adli Tıp raporunu doğruladığını belirtti. Can’ın doğumunun nüfusa yanlış yazıldığını 13 Mayıs 1985 tarihli kararında açıklayan mahkeme, kayıtlara göre evlilik dışı doğduğu iddia edilen Sibel Can’ın doğum tarihinin tashihi gerektiğini belirterek yaşını 1 Ağustos 1964 olarak düzeltilmesine hükmetti.

MAHKEME KARARIYLA TAM 6 YAŞ BÜYÜTÜLDÜ

Sibel Can, 31 yıl sonra gerçek yaşının 1970 olarak düzeltilmesi için İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak “yargılanmanın yenilenmesi” talebinde bulundu. Can’ın avukatı Emin Erdal, Fatih Nüfus Müdürlüğü’ne açtığı dava dilekçesinde müvekkilinin 1985 tarihli mahkeme kararıyla yaşının 1964 olarak kesinleştiğini, ancak müvekkilinin gerçek yaşının bu olmadığını açıkladı.

Vefat eden babası Engin Cangüre tarafından kızı Sibel Can’ın yokluğunda kızına velayeten yaş büyütme davası açıldığını ve müvekkilinin yaşının 1964 yapılarak tam 6 yaş büyütüldüğünü dava dilekçesinde anlatan avukat Emin Erdal, “Mahkemenin kararı kesinleşmiş ve müvekkilimin nüfusuna işlenmiştir. Yeniden yaş düzeltme davası açabilme hakkımızın da yasal olarak mümkün olmaması yüzünden mahkemenin kararının yargılanmanın iadesi yolu ile ortadan kaldırılması gerekir” dedi.



ANNESİNİN 12 YAŞINDA DOĞUM YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL

Avukat Emin Erdal müvekkilinin babasının dava açtığı 1985 yılında kızının 15 yaşında olduğunu ve annesi Emine Gül Sezer ile babası Engin Cangüre’nin 30 Temmuz 1969 tarihinde evlendiğini belirtti. Avukat Erdal dava dilekçesinde, “Şayet müvekkilimin doğum tarihi büyütüldüğü gibi 1964 olsaydı müvekkilimin anne ve babasının evlenmesinden tam 5 yıl önce doğmuş olması gerekir ki bu mümkün değildir.

Annesi 1952’lidir. Kızı 1964 doğumlu olsa annesi 12 yaşında doğum yapmış olacaktır. Bu yüzden 1985 tarihli kararda yazıldığı gibi evlilik dışı bir doğum da imkânsızdır. Böyle bir doğum tarihi gerek teorik gerekse tıbben mümkün değildir. Doğum tarihi arasında tam 6 yıl olması da müvekkilimin gerçek yaşının belirlenmesi için kemik incelemesi sonucu kesin olarak belirlenecek matematiksel ve bilimsel bir gerçekliktir” dedi.

Çalışma izni için yaşı büyütüldü

Dilekçede, “Müvekkilimin babasının açtığı yaş büyütme davasının, sadece dava tarihinde çalışma için gerekli olan yaş sınırının temini için talep konusu edildiğini düşündüğümüz, gerçeklerle ilgisi olmayan mahkeme kararının ortadan kaldırılmasını istiyoruz” denildi.

Mahkemenin önceki gün görülen duruşmasında söz alan davacı Sibel Can’ın avukatı Emin Erdal, “1985 tarihli dava dosyası geçen zamanda imha edilmiştir. Davayı o dönem takip eden avukatın, müvekkilin anne ve babasının öldüğünü belirledik.

Yargılamanın iadesini istediğimiz davayla ilgili elimizde sadece mahkeme ilamı ve nüfus kaydı vardır. Müvekkilimin yüksek menfaati gözetilerek davamızın kabulüne karar verilsin” dedi. Mahkeme, Sibel Can’ın nüfus kaydına dayanak doğum tutanağının nüfus müdürlüğünden istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.