İŞTE MERAK EDİLEN O SORU

Yer Bakır Gök Bakır kitabının yazarı kimdir?

A:Yaşar Kemal

B:Kemal Tahir

C:Rıfat Ilgaz

D:İhsan Oktay Anar

Cevap: A şıkkı Yaşar Kemal

Geçtiğimiz sene şubat ayında kaybettimiz usta yazar Yaşar Kemal tarafından kaleme alınmış ölümsüz eseri Yer Demir Gök Bakır kitabı, kimin tarafından yazıldı denilerek yarışmada soruldu. Yer Demir Gök Bakır kitabı, Yaşar Kemal tarafından 1963 yılında yazıldı ve halen çok okunan kitaplar arasında yer alıyor.

YER DEMİR GÖK BAKIR KİTABININ KONUSU

Yaşar Kemal tarafından yazılan Yer Demir Gök Bakır kitabı, bir köyde kendi halinde bir kişinin ermiş düzeyine nasıl getirildiğini ele alıyor. Kitabın kahramını Taşbaş, kendisi hakkında köylüler tarafından çıkarılan ermiş iddiasına engel olmaya çalıssa da önünü alamaz. Yaşar Kemal, Yer Demir Gök Bakır romanında halkın yoksulluğu, eğitimsizliği ve hurafelerin peşinden sürüklenişi kendine özgü dille ve anlatımla kitap haline getirmiştir.

Zülfü Livanelli tarafından yönetilen aynı adl filmde OCIC 1987 ve Alman Kamera Ödülü 1988 olmak üzere iki ödül kazanmıştır. Sinemalarda gösterildiği dönemde eleştirmenler filmden övgüyle söz ederek, hem müziği hem de kamera kullanımını övüp, filmi "bir kar senfonisi" olarak nitelemişlerdir. Yaşar Kemal, filmin romanı başarıyla perdeye yansıttığını söylemiştir.