MEK Genel Başkanı Halit Esendir’e Hapis Cezası

Medya Etik Konseyi Genel Başkanı Halit Esendir'e, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a hakaret ettiği iddiası ile 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

MEK Genel Başkanı Halit Esendir’e Hapis Cezası
Geçtiğimiz yıl bir internet sitesinde yer alan röportajda kendisine yöneltilen bir soru üzerine Esendir'in verdiği cevaplarda yer alan bazı ifadeler üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan dava açmıştı.

Röportajda kesin hüküm ifade edilmemesine rağmen açılan davada, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce Türk Ceza Kanunu'nun 125/1 ve 2. maddesine göre 3 ay hapis kararı alındı. Hakaret suçunun kamu görevlisine karşı işlenmesi sebebiyle artırma yoluna gidilerek 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ardından CMK 231 maddesine göre, kararın 5 yıl süreyle ertelenmesi karara bağlandı.

Medya Etik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Halit Esendir'le yapılan röportajda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında sorulan sorulara cevaplar veriliyordu. Esendir, gazetecinin Hakan Fidan ile ilgili iddiaları sorması üzerine 'yüzde 90 ihtimal olabilir' diyerek kanaatini ifade etmişti. Kanaat ifade etmenin suç olmamasına rağmen, ülkemizin olağandışı şartları sebebiyle hapis cezası verilmiştir.

Sorulan soruyu ve karşılığında verilen cevabı, '5 yıl süreyle aynı suçu işlememek' kaydı dolayısıyla ve sansür anlamına gelen karar nedeniyle tekrar edemiyoruz. Kısacası susma ve susturulma hakkımızı kullanmak zorunda kalıyoruz.

Genel Başkan Halit Esendir'in fikir ve ifade hürriyeti içerisinde eleştirilerde bulunması ve açıklamalar yapması dolayısıyla verilen bu hapis kararının yanlış olduğunu, Yargıtay ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu ve karara itiraz edileceğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Medya mensuplarının haksız uygulamalarla hapiste tutulduğu bir Türkiye'de ifade hürriyetinin engellenmesini ve sansürlenmesini kabul etmiyoruz. Bir an önce bu yanlışlardan dönülmesini bekliyoruz." denildi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.