Çamaşırları elde ya da makinede yıkayalım zamanla beyazların grileştiğini görür ve çamaşır yıkma makinesinin gözüne ya da çamaşır leğenine gereğinden fazla deterjan katarak beyazlatacağımızı düşünürüz. Oysaki çok fazla deterjan eklemek çok daha temiz çamaşırlar elde etmemizi sağlamayacağı gibi kıyafetlerin dokularına da daha fazla zarar verecektir.

Unutmayalım ki deterjan kimyasal bir üründür ve kimyasalları gereğinden fazla kullanmak etkili sonuç almamızı sağlamayacağı gibi zararın boyutunu arttıracaktır. Ancak çamaşırlarımızı yıkarken deterjan kullanmak artık hayatımızın kaçınılmazları arasındadır. Fakat deterjan seçimi ve kullanacağımız miktarı önemlidir.

Beyaz kıyafetlerimiz için beyaz çamaşırlara uygun özel olarak üretilen deterjanları kullanmalıyız. Renkli ve siyah kıyafetler için de kendilerine has deterjan seçmeliyiz.

Bununla beraber beyazları rutin yıkmanın yanında makineye atmadan ya da elde yıkamadan önce yapacağınız birkaç ufak uygulamayla daha beyaz çamaşırlara kavuşabilirsiniz. İlk olarak karbonat her lekede olduğu gibi beyazların beyazlığını kazandırmada da oldukça etkili bir maddedir. Bir litre suya bir- iki çorba kaşığı karbonat ilave ederek beyazlarınızı bu suda birkaç saat bırakabilir ardından normal yıkama ya da durulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Su ve karbonat miktarını kıyafetlerinizin sayısına göre arttırabilirsiniz.

Aspirin de bir başka beyazlatıcı maddedir. Yine bir litreye bir aspirin gelecek şekilde ayarlayarak beyazlarınızı bu suda bekletin ve işlem sonunda durulayınız. Sirke de birçok temizlik işleminde kullanıldığı gibi beyazlarda da kullanılır. İster beyazlarınızı bir miktar elma sirkesi eklediğiniz suda bekletip yıkayınız isterseniz de çamaşır makinenizin ön yıkama bölümüne sirke ilave ederek çamaşırlarınızı yıkayınız.

Karbonatı da benzer biçimde kullanabilirsiniz. Her ikisi de beyazlarınız için evde rahatlıkla kullanacağınız etkili alternatiflerdir. Dikkat etmeniz gereken beyazlarınız için bahsedilen tüm bu yöntemleri renkli ya da siyahlar için uygulamamak.

Ayrıca çamaşırlarınızın bembeyaz temizlikte olmasını istiyorsanız at kestanesi suyu kullanmanız gerekmektedir. Çamaşırlarınızı elde at kestanesi suyuyla yıkarsanız çamaşırlarınız bembeyaz olacaktır.

Son olarak beyazlarınızı makinenizde 30 derece gibi düşük ısıda yıkamayınız. Beyazlar için ideal olan 50 ya da 60 derecedir. Bu derecelerden fazlası kıyafetleriniz küçülmesine ve dokularının yıpranmasına sebep olacaktır.