Çelik'in konuşmasından satırbaşları:

AB heyetleri geldiler bakanlıklarımızdan oluşan teknik heyetle çalışmalar yaptılar. Daha sonra Timmersman'la bir araya geleceğiz ve geldiğimiz noktayı aktaracağız.

KÜÇÜK ZİHİNLE KONUYA YAKLAŞMAK OLUR


Tarihin ve bölgenin en büyük krizlerinden bir tanesi doğru yönetiliyor. Türkiye krizin önlenmesine merkezi rol oynamaktadır. Dosyanın yaprakları birbirinden ayrılmamalıdır. Avrupalı bazı siyasetçiler yaz dönemindeki krizi atlatalım, sonra Türkiye ilişkilerine bakarız diye düşünebilirler.

Bu çok küçük bir zihinle konuya yaklaşmak olur. Suriye'deki durum devam ettiği müddetçe daha büyük göç dalgaları ve daha büyük krizlerle karşılaşmak olasıdır.

AB DEMOKRASİLERİ İÇİN DE TEHDİT

Avrupa'daki göçmen karşıtlığı, aşırı sağ gibi unsurlar da dikkate alındığında bazıları bu gelişmeleri AB demokrasilerini yıpratmak için kullanılıyor. Krizin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde yönetilmesi AB demokrasi için de önemlidir. Bundan sonra beklentimiz vize muafiyetinin ciddi olarak ele alınmasıdır. Türkiye'nin kazanımlarının geriye bırakılması kabul edilmemektedir.

Türkiye büyük bir Avrupa demokrasisidir. Burada Türkiye ile rekabet ilişkisi değil, dayanışma ilişkisi kurulması gerekir.