Galler Bölgesindeki New Port şehrinde düzenlenecek olan zirvenin ilk gündem maddesini Afganistan oluşturuyor.

NATO komutasında yürütülen Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF), görevini yerine getirdiğinin ilan edileceği zirvede, Afganistan'a yönelik geleceğe dönük taahhütler üzerinde durulması bekleniyor.

Afgan makamlarının gerekli adımları atmaması nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen ISAF harekatı sonrasında başlatılması öngörülen Kararlı Destek Misyonu da liderlerin gündem maddeleri arasında yer alacak.

Ukrayna krizi de zirvenin bir diğer gündem maddesi olacak.

Zirvenin ilk gününde NATO dışişleri bakanları, NATO üyeliği beklentisi olan Bosna Hersek, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GALLER'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zirve'ye katılmak üzere Galler'e gitti. Erdoğan, önemli kararların alınmasının beklendiği Zirve'de dünya liderleriyle bir araya gelecek. Erdoğan, bugün NATO-Ukrayna Komisyonu toplantısına, akşam ise Galler Prensi tarafından devlet ve hükümet başkanlarına verilecek resepsiyon ile Kuzey Atlantik Konseyi çalışma akşam yemeğine katılacak.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Galler Prensi Charles ile ayrı ayrı görüşecek olan Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey'i kabul edecek.

OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Galler'deki NATO Zirvesi kapsamında, 5 Eylül Cuma (Yarın) günü ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek.

Zirveye Türkiye'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanısıra, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katılıyor.