Hdp'li Yüksekdağ: Başbakan İstifa Etmeli

HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eşit şartlarda olmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 'Çatı Aday' Ekmeleddin İhsanoğlu'nun...

Hdp'li Yüksekdağ: Başbakan İstifa Etmeli
HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin eşit şartlarda olmadığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 'Çatı Aday' Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Hazine tarafından desteklendini söyledi. HDP'nin desteklediği Selahattin Demirtaş'ın herhangi bir destek alamadığını ifade eden Yüksekdağ, "Fırsatları eşitlemek için ahlaki olarak alınması gereken tutumlar vardır. Sayın Başbakan'ın bu eşitsizlik durumunu görerek görevinden istifa etmesi en mantıklı ve ahlaki olarak alınması gereken tutumdur" dedi.

Halkları Demokratik Partisi (HDP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyeleri, Suriye'de Kürtlerin bulunduğu 'Rojova' diye belirtilen bölgelerde terör örgütü IŞİD militanlarının, sivillere yönelik yaptığı saldırılara tepki amacıyla Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne geldi. HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Demir Çelik ve İbrahim Binici, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve yaklaşık 300 kişi, ilk olarak Suruç Belediyesi Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Kalabalık, burada sık sık slogan attı.
Suruç'un karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Kürtlerin kontrolündeki Kobani'de, IŞİD militanlarının sivillere yönelik saldırılarda bulunduğunu söyleyen HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, şöyle dedi:

"Kobani bugün çok acımasız ve karanlık ablukayla karşı karşıya. Gerici ve kıyıcı IŞİD cetesinin Irak'a doğru geliştirdiği yürüyüşten sonra orada edindiği, gasp ettiği ağır silahlarla yüzünü tekrar Rojova'ya dönüp ve özellikle Kobani'de saldırı ve savaşı yoğunlaştırması sonucu Kobani'de sivil halka yönelik saldırı yaşanıyor. Bizlerde bugün onlara destek vermek amacıyla buradayız."

"IŞİD SINIRIMIZDAN RAHATLIKLA GEÇTİ"

IŞİD militanlarının Türkiye sınırından rahatlıkla gelip- geçtiğini öne süren HDP'li Yüksekdağ, şöyle konuştu;
"Bu sınırlar bugüne kadar gerici çete güçleri tarafından bir anlam ifade etmedi. Sınırlardan rahatlıkla gelip geçtiler, silahlar taşındı. Çetelerin yaralıları tedavi edildi. Çok rahatlıkla lojistik üs olarak bu topraklara da sınırın ötesine de rahatlıkla gelip- gitme olanağına sahip oldular. Bu olanak doğrudan Türkiye Devleti ve AKP hükümeti tarafından bu çetelere tanındı ve verildi. Ancak aynı sınırlardan halklar geçemiyor. Herşeyden önce Türk Devletinin bu tutumunu, savaşa ve katliama destek veren katliamın önünü açan, sivil halka dönük, bu insanlık suçuna imza atan tavrını derhal değiştirmesini istiyoruz. Eğer bu sınırlar, egemen güçler tarafından savaşı savunanlar tarafından hergün kevgire çevirilebiliyorsan, halklara da asla bu sınırlar engel haline getirilmemesi gerekiyor." 

"IŞİD MİLİTANLARI HATAY'DA TEDAVİ EDİLDİ" İDDİASI

HDP'li Figen Yüksekdağ, kendilerine uluşan bilgilere dayanarak IŞİD militanlarını Hatay'da tedavi edildiğini öne sürerek şöyle konuştu:
"Edindiğimiz bigiye göre; bu süreç içerisinde Türkiye sınırını birçok noktadan kullanıyorlar. İki gün önce aldığımız bilgiye göre Hatay'a yaralıların gidişi- gelişi oldu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne yaralı IŞİD çetelerinin geldiği, tedavilerinin yapıldığı ve halen bunun devam ettiği bize gelen bilgiler arasında."

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ŞARTLAR EŞİT DEĞİL"


HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, 10 Ağustos'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, adayların eşit şartlarda olmadığını söyledi. AK Parti'nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP ile CHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun hazineden yardım aldığını belirten Yüksekdağ, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'ın bu yardımlardan faydalanamadığını öne sürdü. Yüksekdağ, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığı seçim süreci bakımından, fırsat eşitliği bakımından kesinlikle eşit şartlarda sürdürülmüyor. Parti Grup Toplantısı'ndan bunu ifade ettik. HDP'nin adayı bilindiği gibi Selahattin Demirtaş'dır. 'Çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu ve AK Parti hükümetinin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Bu son saydığım iki aday, hazinenin desteklediği, hükümet tarafından desteklenen partilerin arkasında durduğu ve devletin desteklediği, sunduğu imkanlarla seçim yarışına girmiş adaylar. Bu da çok ciddi bir eşitsizlik karşımıza çıkarıyor. HDP, ne hazine yardımı alan bir partidir ne de arkasında AKP hükümeti gibi dolar dolu kutuların veya para sayma makinelerinin ciddi bir mali sermaya gücünün olduğu bir partidir."

"AHLAKİ OLARAK ALINMASI GEREKEN TUTUKLAR VAR"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için alınması gereken ahlaki tutumların olduğunu belirten HDP'li Figen Yüksekdağ, şöyle konuştu:

"Ama bir devlet böyle bir eşitsizliği ve adaletsizlik durumunu meşrulaştırmamalı. Bunu yasal güvence altına almamalı. Eğer siyaset, demokratik bir zemin üzerinden yükseliyorsa; fırsat eşitliği, olanak eşitliği bu demokratik siyasetin temeli olmalıdır. Bu nedenle bu süreç içerisinde yapılması gereken en temel şey; bu sistemin siyasi partilerin ve seçim barajını tarif eden sistemin, siyasi partiler yasasının herşeyden önce değiştirilmesi. Bütün siyasi merkezlerin eşit olanaklara kavuşturulması gerekiyor. Tabii bunun yanı sıra; ahlaki olarak alınması gereken tutumlar vardır, fırsatları eşitlemek için. Örneğin sayın Başbakan'ın bu eşitsizlik durumunu görerek görevinden istifa etmesi en mantıklı ve ahlaki olarak alınması gereken tutumdur. Bugüne kadar bunun sinyalini almadık ama fırsatları eşitlemek için adımların atılması gerekiyor."
Kalabalık, daha sonra Birecik İlçesi'ne bağlı Suriye sınırındaki Ziyaret Mahallesi'ne 'Kobani'ye destek çadırı kurmaya gitti.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.