Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Vodafone Arena'nın açılışını yapmak üzere stada geldi. Erdoğan'ın boynundaki Beşiktaş atkısı dikkatlerden kaçmadı. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer bakanlar da açılışta yerlerini aldı.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN BEŞİKTAŞ BÖYLE BİR STADI ÇOK ÖNCEDEN HAK EDİYORDU

Hepinizi kalbi duygularımla selamlıyorum. Vodafone Arena stadının, Kartalımızın yeni yuvasının hayırlı olmasını diliyorum. Başarılar, bol gollü galibiyetler diliyorum. 70'li yıllara gidelim dedim.. Şeref Stadı'nda oynadığımız yıllar... Böyle çim saha yok, toprağın içerisinde düştüğünüz zaman zımpara gibi vücudun derilerinin kalktığı yıllar... Örnek statlardan birine kavuşmak, gelişmenin göstergelerinden biri oldu. Beşiktaş böyle bir stadı çok önceden hak ediyordu. Gecikmiş hakkını elde etti.

AMATÖRDE OYNADIĞIMIZ ZAMANLAR MAÇLARI BURADAN İZLERDİK

İlk projeyi de gördüğüm zaman, dış görüntülerle ilgili temennilerim olmuştu. Sağ olsun Fikret başkan, tam olarak yapmış. İstanbul'a ve Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hükümetimize de teşekkür ediyorum.

50 trilyon civarında bir destekle bu stat yapılmış oldu. Vodafone'a da ayrıca teşekkür ediyorum. En büyük tebriği de Beşiktaşlılar hak ediyor. Beşiktaş taraftarı heyecan ve sadakatiyle farkını her zaman ortaya koymuştur. Şu anda bulunduğumuz yer eski açık. Amatörde oynadığımız zamanlar buradan izlerdik.

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU CENTİLMENLİK DIŞI FAALİYETLERİN OLMADIĞI BİR STAT OLSUN

Biz hepimiz şahidiz ki Beşiktaş çok sağlam bir geleneğe sahip. Sembolü Kartal olarak Selçuklu amblemine sahiptir. Bugün tarihi gün, Kartal yuvasına dönüyor. Kara kartal, bayrağımızı temsil ettiği hiçbir maçtan başı öne eğik ayrılmasın inşallah.

Beşiktaş camiası her zaman devletin ve milletinin yanında oldu ve beraber yürüdü. Bu eserde emeği geçen herkese buradan takdirlerimi ifade ediyorum. Beşiktaş'a bu statta başarılar diliyorum. Beşiktaş, göğsündeki ay-yıldızı sahaya yansıtsın. Centilmenlik dışı faaliyetin olmadığı bir stat olsun.

FİKRET ORMAN'DAN AÇIKLAMALAR

Bugün beşiktaşımız evine döndü, kara kartal evine döndü. Atatürk'ün takımı olan, halkın takımı olan Beşiktaşımız evine döndü. Halkın takımı olan Beşiktaş'ımız, halkın cumhurbaşkanının önderliğinde açılışını yapacak. Değerlerimizi koruyarak bugünlere kadar geldik. Her zaman halkın takımı olduk.

Beşiktaş Kulübü bu ülke için şehitler vermiştir. Değerlerimizi koruyarak her zaman halkın takımı olduk. Sayın Cumhurbaşkanım sizi biliriz, ahde vefayı bilirsiniz. Beşiktaş Kulübü de bilir. Allah razı olsun. İstanbul'un Kadir ağabeyi sayın Kadir Topbaş, siz de sağolun her zaman destek oldunuz. Vodafone kendi hükümlülüğünde olmamasına rağmen buraya akıllı stat için 14 Milyon gibi yatırım yapmıştır. teşekkür ediyorum.

Vodafone, kendi yükümlülüğünde olmamasına rağmen, akıllı star için 14 milyon euro destek vermiştir. En çok da bize inan aziz Beşiktaş'ın taraftarlarına teşekkür etmek istiyorum; sağ olsunlar, var olsunlar. Türkiye son 14 yılda her alanda olduğu gibi spor alanında da büyük ilerleme kaydetmiştir. Stadın mimarisinde bin sene önce İstanbul'daki Kolezyum'dan esinlenildi. Fikir babalarından biri de Cumhurbaşkanımızdır.

Vodafone Arena, Türkiye'nin ilk akıllı stadı, dünyanın da en akıllı statlarından biri.Harika bir dijital deneyim yaşatacağız. Çimin altında hem ısıtma, hem de soğutma sistemleri var. Böylece çimin bozulması engellenecek ve kusursuz olması sağlanacak.

KARA KARTAL'IN EVİNE DÖNÜŞÜNÜN GİZLİ KAHRAMANI

Stadımızdaki müzemiz,localar,restoranlar ve Kartal Yuvası, her gün taraftara açık olacaktır. Stadımızda en düşük bilet fiyatından girenle, en yüksek bilet fiyatı ile giren aynı kalitede hizmeti alacak. İnönü stadından çıkan demirin yaklaşık 19 katı kadar demir kullandık Vodafone Arena'da. Saygıdeğer cumhurbaşkanımız, siz olmasaydınız bugün bu coşkuyu yaşayamayacaktık. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız, siz Karakartal'ın evine dönüşünün gizli kahramanısınız.

DEMİRÖREN'DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Daha sonra kürsüye davet edilen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ise "Sayın Cumhurbaşkanım bu stadın yapılmasında ne kadar katkınız olduğunu biliyorum. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olarak size teşekkür ediyorum" diye konuştu.

TFF BAŞKANI YILDIRIM DEMİRÖREN'İN DİLİ SÜRÇTÜ

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Beşiktaş başkanı olarak.... Pardon, Federasyon başkanı olarak size çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanım bugün burada tarihi bir gün yaşıyoruz. Sizin nasıl destek olduğunuzu çok iyi biliyorum, teşekkür ederiz." dedi.

RAKİP BAŞKANLAR DA ÇAĞRILDI

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman açılış törenine 17 Süper Lig kulübünün başkanlarını da davet etti. Ancak Dursun Özbek ve Aziz Yıldırım ile İsviçre'de bulunan Muharrem Usta törende yer almıyor. Beşiktaş'ın eski hocaları Slaven Bilic ve Mircea Lucescu da maçları nedeniyle katılamıyor. Ancak Del Bosque, Milic, Mustafa Denizli, Ertuğrul Sağlam, Rıza Çalımbay, Samet Aybaba gibi eski hocalar ve camianın sembol isimleri de bu açılışa katılacaklarını bildirdiler.

İŞTE VODAFONE ARENA'YI FARKLI KILAN ÖZELLİKLER

1-Haziran 2013'te yıkılan tarihi İnönü Stadı'nın yerine yaklaşık 3 yılda tamamlanabildi.

2-İlk resmi futbol maçı yarın oynanacak.

3-Stadın maliyeti 350 milyon TL'yi buldu.

4-Vodafone, stadın isim sponsorluğu için Beşiktaş'a yıllık 10 milyon dolar ödeyecek.

5-Statta son teknoloji dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağları var.

6-Futbol maçlarının dışında stat bir turizm, eğlence merkezi olarak da kullanılacak.

7-Müze, Kartal Yuvası ve moda merkezi de aynı yapının içinde taraftara hizmet veriyor.

8-Türkiye'de ilk kez maçlar deniz seviyesinden tam 3.5 metre daha aşağıda oynanacak.

9-Türkiye'de bir statta ilk kez hibrit çim uygulaması Vodafone Arena ile hayata geçiyor. 10-Alttan ısıtma ve soğutma sistemi ve drenaj sistemi var, bu sistem çimleri koruyacak.

11-Tribünler C90 görüş açısına sahip. Her noktadan sahanın tamamı görülebiliyor.

12-Açılır kapanır koltukların bulunduğu tribünlerin 1. katı %26, 2. katı %38 eğime sahip.

13-Kale arkası tribün ile saha arası mesafe 7.95 metre, taç çizgisiyle ise 6.15 metre.

14-İtalyan firmasının uzmanlığında yapılan ses sistemi kale arkası skorbordun yanında toplanacak ve 184 desibel ses kayba uğramayacak.

15-Statta çeşitli açıları gören 787 özel güvenlik kamera ve yüz tanıma sistemi var. Güvenlik odasında da 14 kişi görev yapacak.

16-Stadın kapasitesi 41 bin 903 olarak planlandı, tribünlere 42 bin koltuk montajlandı.

17-147 loca toplam bin 847 kişi kapasiteli.

18-Statta locaların arka bölümlerinde ayrıca VIP ve yemek alanları, kafeteryalar bulunuyor.