ydın Uçkan 1941 yılında Mersin’de dünyaya geldi. İlkokul eğitiminin ardından eğitimini askeri ortaokul ve lise de devam ettirdi. Genç bir subay olma hayali kurarken dönemin siyasi olayları nedeniyle ilişkisinin kesildiği Ankara Kara Harp Okulu’ndan ayrılmak zorunda kaldı. Yaşadığı hayal kırıklığıyla hayata bir sıfır yenik başlayan ve bu olay sonrası çalışma hayatına atılan Aydın Uçkan, 1967 yılında Eczacıbaşı’nda tıbbi mümessil, müfettiş, bölge ve satış şefi olarak 17 yıl çalıştı. Alanında adım adım zirveye tırmandı.

52 yılı geride bıraktığı iş hayatında disiplinli ve istikrarlı çalışma hayatıyla parmakla gösterilen Aydın Uçkan, 1980 senesinde girişim pazarlamaya girerek kozmetik sektörüne adım attı. 1984 senesinde liberasyonla birlikte Türkiye’ye Vichy ve Hermes kozmetiklerini ithal ederek pazarlama ve dağıtımını gerçekleştirdi. 1988 yılında ise Sebamed’i Türkiye’ye getiren ve 27 yıl içerisinde Sebamed’i dünyada 90 ülke içerisinde en fazla adet satan ülke konumuna getirmiştir. Uluslararası markaları Türkiye’ye getiren ve Türk tüketicisiyle tanıştıran Uçkan, Kozmetik sektörünün Türkiye’de gelişimine de önderlik eden işler ve yatırımlar gerçekleştirdi. Kalite ve müşteri memnuniyeti konusunda oluşturduğu standartlarla da beğenilen bir Türk markası yarattı.

Başarıları birçok kurum ve kuruluş tarafından ödüllerle taçlandırılan ve aldığı her bir ödülle işine daha da sarılan Aydın Uçkan, Aydın Uçkan Medikal kurumsal çatısı altında Türk Kozmetik sektörünün uluslar arası standartlara ulaşması hedefiyle kararlı mücadelesini sürdürüyor.

Aydın Bey, Türk iş dünyası ve genç iş adamları için örnek alınması gereken mükemmel bir profilsiniz. 52 yıllık yorucu iş hayatını geride bıraktınız ama halen çalışmaya devam ediyorsunuz. Sizi motive eden nedenleri konuşabilir miyiz?

52 yılın ardından halen çalışmak istememin altında yatan neden tabi ki para değil. Gerçi hayatımın en yokluk dönemleri de dahil olmak üzere benim amacım hiçbir zaman daha çok para kazanmak olmadı. Ben çocukluğumda ve eğitim hayatımda ülkem ve milletim için çalışmanın, mücadele etmenin büyük bir erdem olduğunu öğrendim. Halen ülkem için yapacağım çok şey olduğuna inanıyorum. İstihdam yaratmaktan katma değer oluşturmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu nedenle de bundan 52 yıl önce olduğu gibi sabah erkenden işime gelirim, aynı heyecan ve motivasyonla çalışırım.
Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Her bir Türk vatandaşı olarak çalışmaya mecburuz. Eğer sağlığımız yerindeyse yaşımız kaç olursa olsun, çalışmalı ve üretmeliyiz. Eğer ülkemizi çok seviyor ve gelecek kuşaklara güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsak durmamalıyız. Ben buna inanıyorum, bu yüzden elimden geldiğince yine çalışmaya ve yatırım yapmaya devam edeceğim.

Türkiye’deki kozmetik sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de kozmetik sektörünün pazarı her geçen gün gelişiyor. Doğum oranının yüksek olması, sağlıklı yaş ortalamasının artması, eğitim ve kültür seviyesindeki artış, moda ve tarzın yaşam içerisinde daha değerli hale gelmesi gibi nedenler kozmetik pazarının büyümesine katkı sağlıyor. Pazarın gelişmesi adına olumlu olan bu gelişmelere karşılık sektör de haksız rekabet ortamının oluşturmuş olduğu tedirginlik, sektörün gelişiminde fren etkisi yaratmaktadır. Kozmetik pazarının daha da gelişebilmesi için sektörde faaliyet gösteren kurum ve markalara büyük rol düşüyor. Etik değerler çerçevesinde gerçekleşecek centilmenlik anlaşmaları ile rekabetin daha doğal sınırlar içerisinde olmasının sektör açısından büyük önem taşıdığına inanıyorum.

“Uluslar arası standartlarda kaliteli ürünleri tüketiciye sunuyoruz”

ŞIRKET olarak ürün ve hizmet kalitesi konusunda çok titiz çalışıyoruz. Kalitesine inandığımız, insanlara yarar sağlayacak ürünlerin satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyoruz. 2015 yılı itibariyle de kendi ismim ile kurduğum kozmetik şirketi Aydın Uçkan Medikal olarak Bebak, Biosmile, Brut ve Door ürünlerinin dağıtımlarını yapmaktayız.

GENÇ KUŞAKLARA TAVSIYENIZ NE OLUR?

Şu anda gençlerimiz popüler dünyanın akımlarına kendilerini kaptırmış halde yaşamlarını sürdürüyor. Hızla akıp giden zamanı çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bilgiye ulaşmak çok kolay. İsteseler her konuda bilgi sahibi olabilirler. Bence gençler, gelişen teknolojinin sadece eğlence tarafına değil eğitsel yönüne de odaklanmalıdır. Şu anda teknolojiyle her şeye çok kolay ulaşıyorlar ama gerçek hayatta hiçbir şey kolay değil. Hayat disiplinli ve istikrarlı çalışmayana, sabretmeyene ve kendini geliştirmeyene istediğini vermiyor. Şunu unutmamalılar başarı şans eseri, rastgele gerçekleşmez. Başarı tasarlanarak gerçekleşir. Büyük düşünmek, hayal kurmak, öncelik sırasına göre konuları sıralamak, kendinize güvenmekle işe başladığınızda başarıya ulaşmakta güçlük çekmezsiniz.

www.aydinuckan.com   0212 213 46 50