Av. Serra Taşköprü; manipülasyonlar ilişkilere zarar veriyor

Avukat, hayvan sever ve sanatçı ruha sahip bir kişilik olan Av. Serra Taşköprü son olarak bir yazar olarak karşımıza çıktı.

Av. Serra Taşköprü; manipülasyonlar ilişkilere zarar veriyor

Av. Serra Taşköprü'nün yazdığı “Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon Yoluyla İşlenen Suçlar ve Yasal Boyut'' kitabı manipülasyon yoluyla birçok suçun işlenebileceğini ve bu yolla birçok eylemin suç sayılacağını ortaya çıkarıyor.

Toplumda çok fazla bilinmeyen ancak çok yaygın olan manipülasyonların ilişkileri etkileyerek zarar verdiğini ortaya koyan kitapta; manipülatörlerin, maruz kalanlara şiddet başta olmak üzere taciz, maddi manevi çıkar sağlamak ve kurbanı kendine bağımlı hale getirmek için yaptığı manipülasyonların hukuksal boşlukları anlatılıyor.

Serra Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2004 yılında mezun oldum.2006’da İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak avukatlığa başladım. Kendimi yetiştirme biçimimde hiçbir zaman bir ırk, din, dil, mezhep, cinsiyet ve renk gibi ayrımlarda bulunmadım. Hep maneviyata değer verdim ve tüm canlıları sevdim. Çünkü hepimiz birbirimiz için varız. Empatinin sempatiyi doğurduğunu düşünüyorum.

“Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon Yoluyla İşlenen Suçlar ve Yasal Boyut” adlı kitabınız yayınlandı, içeriği ve hazırlanışı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İlk başta tez konusuydu, yıllarca bir konu sorunu yaşadık. Benzer olsun istemedim ya da mezun olmak amaçlı olsun istemedim. Yani sadece unvan alabilmek için yapmak istemedim çok amaçlı bir konu olsun istedim ve riske girdim. Çok az kaynakla neredeyse yoktan var edercesine uğraştığım çaba sarf etiğim bir kitap oldu. Manipülasyonun çok önemli olduğunu ve suç işleme, suça sürükleme yöntemi olarak ciddi anlamda tahrik edici ve yanıltıcı olduğunu fark ettim. Araştırmalar sonucunda aklınızı keşfedin adlı bir sitede manipülasyonla ilgili bir makale gördüm bana gerçekten ilham verdi. Ancak manevi destek olmasaydı bu kadar kısa sürede bu noktaya getiremezdim. Hepsini zaten önsözde teşekkür etmeye çalıştım ancak bura da bir iki ismi dile getirmek istiyorum. Kaan Kora, İsmail Esiner, Ümit Parsıl, Sezgi Dersan, Peri Can, Ali Rıza Karasar gibi birçok kişi bana bu yolda destek verdi.

Kitabınızda birtakım anket ve araştırmalardan da yararlandığınız da görülüyor? Biraz açabilir misiniz?

Bu anket tarafımca hazırlanmıştır. 300 kişiye yaptırılmıştır. Siz de mağdur olabilirsiniz. Mağduriyetin farkına varabilmeniz ve çözüm yoluna ulaşmanız için kendinizce soruları ve cevapları incelemelisiniz kitapta. Sadece artık yalnız olmadığınızı bilin istiyoruz. Manipülasyonla da aşkın hesaplanabileceğini göstermek açısından hesaplanmış aşk içerisinde anlattık. Şiir, şarkı sözü ve resimlerle bir bağ kurarak kitabı sadece bir hukuk kitabı olmaması için özen gösterdik. Anket uygulaması ise yüksek lisans tezi olarak hazırlanırken söz konusu olmuştu. Olabildiğince her yaş, meslek, öğrenim dikkate alınmıştır. Kozmopolit bir gönüllü anket cevapları verilmiştir.

“Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon” dediğimizde ne anlamalıyız açabilir misiniz?

Sessiz manipülasyon yoluyla işlenen suçlara örnek vermek gerekirse; bir yangın karşısında itfaiyecilerin tepkisiz daha doğrusu pasif tepki yani sessizlik ve hareketsizlik göstererek yangını söndürme yönünde müdahalede bulunmaması ve yangın nedeniyle ölüm ya da yaralanma gerçekleşirse bu yolla biz kasten öldürmenin ve kasten yaralamanın ihmal suretiyle işlenmesi diyebiliriz. Başka örnek vermek gerekirse bir psikiyatristin hastasının sessizlikle girdiği suçluluk duygusu karşısında kişilik özelliğini, hastanın kendisine zarar vereceğini hatta intihara sürükleneceğini hastasını tanıdığından bildiği halde sessiz kalmaya devam etmesi ve intihar teşebbüsü ve tehdidi varken sessiz kalmayı tercih etmesi intihara yönlendirme suçunu oluşturabilmektir.

Hesaplanmış sessiz manipülasyon yoluyla işlenen suçlar nelerdir? Yasal boyutlarından söz edebilir misiniz?

Suçun yasal boyutları hiçbir ceza sisteminde yer almadığı bilinmekle, kanıt yani delil sorunu yaşanan sessizlik silahının kullanılarak gerçekleştirilen suçlar söz konusu olmaktadır. Bir an önce her tür olumsuz yönde manipülasyonların kanun yapıcı yasama organına teklif olarak sunulması ve suç işleme yöntemi olarak kabul edilerek bu yönde Türk Ceza Kanunu ve ilgili kanunlarda yer alması gerekmektedir. Hatta bu konudaki mücadelemi yürütebilmek için yeni kurulacak olan bir partinin kurucu üyesi olacağım.

Hesaplanmış sessiz manipülasyon boyutlu suçların önlenebilmesi için neler yapılmalı?

Bir Psikiyatri Hekim’inden yada bir Klinik Psikolog ’tan veya Uzman Psikolog ‘tan faydalanmalarını ve terapi görmelerini tavsiye ederim. Eğer maddi durumları müsait değilse Devlet Hastaneleri’nde ya da bazı ruh sağlığı ile ilgili hastanelerde terapi bölümleri var. Terapi servislerinden faydalanmalarını öneriyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Köşe yazarlığı yapıyorum yayınlarımın olabildiğince insanlara ulaşmasını istiyorum. Doğu, Batı, Kuzey, Güney neresi olursa olsun hiç problem değil nefesim yettiği kadar insanlara ulaşmak için uğraşacağım. Bu kitapta yok olan sadece çaresizlik. Yok olan sadece umutsuzluk. Bu kitabı yazmak cesaret işiydi ve benim için çok büyük riskler taşıyordu. Ömür yettikçe nefes aldıkça süreci devam ettireceğim.

İletişim: 

[email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.