DTB markası ile Uluslararası Enformasyon Kuruluşları arasında yer alan DTB Dış Ticaret Bilgi Merkezi sektöründe önde gelen Ticari Enformasyon Kuruluşlarından birisi olarak ekonomiye ve ticarete büyük katkı sağlıyor. Şirketin Genel Müdür Yeşim SEZGİNGİL ile çalışmalarını konuştuk.

DTB Dış Ticaret Bilgi Merkezini biraz tanıyabilir miyiz?

1996 yılında kurulmuş olan şirketimiz, firmalar hakkında ticari enformasyon raporu hazırlamakta olan Türkiye'nin sayılı Ticari Enformasyon Kuruluşlarından biridir. Avrupa Ticari Enformasyon Kurumları Birliği olan FEBIS (Federation of Business Information Services) üyesiyiz. Dünyanın belli başlı Alacak Sigortası Kuruluşlarına enformasyon raporu temin etmekteyiz.



DTB’nin faaliyet alanı ve hizmetleri hakkında bilgi rica edebilir miyiz?

Bağımsız bir enformasyon kuruluşu olarak, uluslararası alanda belli başlı Alacak Sigorta Kuruluşları’na Türkiye’deki firmalar hakkında ticari enformasyon raporu hizmeti sunarak, firmalarımıza ciddi anlamda referans sağlamaktayız. Kuruluşumuzun sağlamakta olduğu Ticari Enformasyon hizmeti neticesinde dünyanın belli başlı Alacak Sigorta Kuruluşları, Türkiye'deki yurt içi alıcılara ya da ithalatçılara milyarlarca dolarlık Alacak Sigortası teminatı sağlıyorlar.

Böylelikle raporu hazırlanan alıcı firmalarımız, dünya devi Alacak Sigorta Kuruluşları'nın kendileri adına vermiş olduğu teminat sayesinde, risksiz bir müşteri haline gelmekte, daha uzun vade ve koşullarla mal alımı yapabilmekte ve sağladıkları bu saygınlık ve güvenilirlik imkanı sayesinde nakit akışlarında rakiplerine oranla önemli avantaj ve finansman imkanı elde etmiş olmaktadırlar. Satıcı firmalarımız ise Alacak Sigortası sayesinde alacaklarını garanti altına almakta ve sigortalı alacaklarını garanti göstererek finansman sağlayabilmektedirler.

Enformasyon sektöründe process nasıl işliyor?

Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda firmalar hakkında herhangi bir gelişme olduğunda yada yeni finansal tabloları çıktığında bu bilgiler otomatik olarak enformasyon kuruluşlarının bilgisayarına düşer ve otomatik güncellenir. Ancak Türkiye’de böyle bir otomatizasyon söz konusu olmadığından, bir firma hakkında rapor talebi geldiğinde biz ilgili firma ile bağlantıya geçiyoruz, bilgi ve finansal belgeleri firmanın kendisinden alıyoruz.

Hammadde, ara malı veya nihai mal alımında ciddi bir finansman avantajından yararlanmak için bu bilgileri firmalar bizimle paylaşıyor ve hazırlanan enformasyon raporu sayesinde kendilerine alacak sigorta kurumu kefil oluyor. Sağlanan bu teminat sayesinde firmalar hiçbir peşinat ödemeden ve hatta bu sisteme hiçbir bedel ödemeden mallarını alabiliyor ve nakit ihtiyaçlarını azaltarak ciddi bir finansman imkanı sağlamış oluyorlar.


İş dünyasının yakından nabzını tutan bir kuruluş olarak, iş dünyamızın önündeki avantaj ve riskleri değerlendirir misiniz?

Dünyadaki önemli hammadde ve emtia fiyatlarının düşüyor olması, ekonomimize enflasyon ve cari açığa etkisi açısından olumlu etki sağlayacaktır. Türkiye ekonomisi büyüme oranı geçtiğimiz yıl % 2,9 oranında gerçekleşti. Bu yıl da büyüme oranının % 3-4 bandında gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Ancak en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’da halen zayıf seyreden ekonomik büyüme, Ortadoğu’daki siyasi istikrarsızlıklar Rusya-Ukrayna krizi, gibi unsurlar ekonomimizin önündeki en büyük riskler olarak görülüyor.

Döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar, özel sektörün kredi borcunun risk faktörünü oluşturan en belirgin unsur. Gerçi Türkiye iş dünyası da artık kuru yönetme, farklı enstrümanlar kullanarak bir maliyet veya rekabet avantajı oluşturma noktasında eskisine göre çok daha tecrübe kazanmış durumda.

www.dtb.com.tr 0312 442 24 91