Türkiye’nin parlayan sektörleri arasında yer alan sağlık sektörü hızlı büyümeye devam ediyor. Tıbbi laboratuvarcılık sektöründe hizmet veren Gelişim Tıp Laboratuvarları müşteri memnuniyetine ve hizmet kalitesine büyük önem veriyor.

Laboratuvar testlerini kaliteli ve ekonomik sunan Gelişim Tıp Laboratuvarları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Paşa Göktaş ile çalışmalarını ve sektörü konuştuk.

Kurumsal geçmişiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Gelişim Tıp Laboratuvarları, 1993 yılında kuruldu. 22 yıllık geçmişe sahip bir laboratuvarlar zinciridir. Ülkemizde laboratuvar alanının öncülerindendir. Halen İstanbul’un merkezi bölgelerinde bulunan 7 şubesi ve hastaneler içindeki birimleriyle birlikte, 10’dan fazla bölgede hizmet sunmaktayız. Merkezimiz Kızıltoprak Bağdat Caddesi üzerinde, Fenerbahçe Stadı’nın hizasındadır.



Hizmetlerinizden bahseder misiniz?
İstanbul’da ayaktan hastaların laboratuvar testlerini yaptırabileceği akla gelen ilk kurumlardan birisiyiz. Merkezi bölgelerde ve yaygın şube ağına sahip olmamız bu işlevi güçlendirmektedir.

Ayrıca 1000’den fazla laboratuvar testi yapıldığı için, diğer sağlık kuruluşları için de bir merkez laboratuvarı durumundayız. 500’den fazla sağlık kuruluşu 8000’den fazla doktor yapılamayan testleri bize göndermektedirler. Kurumumuza Türkiye’nin tüm illerinden kargo ile özel çantalar içinde hasta örnekleri gönderilmektedir. Bu kuruluşlar içinde üniversite ve devlet hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezleri de bulunmaktadır.




Başarılarla dolu bir geçmişe sahipsiniz. Neler söylemek istersiniz?
10 yıllık süre içinde, Türkiye’de bağımsız tıp laboratuvarlarının sayısı 2000’lerden 130 civarına düşmüş durumdadır. Bunlar arasında, Gelişim Tıp Laboratuvarları markasını ve imajını güçlendirerek öne çıkmayı başarmıştır. Türkiye’de TSE ISO 9000 Kalite Sistem Belgesi’ni ilk alan iki laboratuvardan birisiyiz. 21 yıldır uluslararası dış kalite kontrollerine katılmaktayız.

ABD, İngiltere ve Fransa kalite kontrol sistemlerinin katılımcısı ve üyesiyiz. Ayrıca, TÜRKAK’tan (Türk Akreditasyon Kurumu) Laboratuvar akreditasyonu yapılan İstanbul’daki ilk bağımsız tıp laboratuvarı durumundayız. Düzenlediğimiz anketlerde müşteri memnuniyeti oranları %93- %95’ler düzeyinde seyretmektedir.

Türkiye’de birçok ilklere imza attınız bu yeniliklerden bahseder misiniz?
Gelişim Tıp Laboratuvarları, Türkiye’de yeni laboratuvar testlerinin öncüsü durumundadır. Ülkemizde, SGK’nın SUT denilen listesine 9 yıldan beri yeni laboratuvar testi eklenmemesi, bu zorunluluğu daha da artırmış bulunmaktadır. Dünyada, laboratuvar tanı alanında çok hızlı gelişmeler olmaktadır.

Türk toplumu, maalesef bu gelişmeler ve testlerden SGK ödeme listesine alınmadığı için yararlanamamaktadırlar. Biz bu testleri Türkiye’de uygulamaya koyarak halkın yararına sunmaktayız. Örneğin, Down Sendromu tanı alanındaki en ileri testler ve Over ( yumurtalık) ve testis fonksiyonunu en iyi gösteren test olan AMH’yı ilk olarak Gelişim Tıp Laboratuvarları kullanıma sunmuştur.



Endoskopi uygulamasına hortumsuz alternatif: GASTROPANEL TEST
Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda uygulanmakta olan ve endoskopi (gastroskopi) ile çok uyumlu sonuçlar veren GastroPanel Testi uygulamaktayız. Bu test için, hastaya ağızdan kateter (hortum) yutturmak gerekmemektedir. Yalnızca kan alınarak yapılan test ile, mide hormonlarının düzeyine bakılarak, midenin normal mi, yoksa anormal mi çalıştığı anlaşılabilmektedir.

Test için Türkiye’nin her tarafından kargo ile kan gönderilebilmektedir. Mesane kanseri tanısı için, bilindiği gibi idrar yollarından sistoskopi denilen bir yöntemle ve kateter (sonda) ile mesaneye girmek gerekmektedir. Çok ağrılı ve zahmetli bir işlem olan bu yöntem ile yakın sonuçlar veren ImmunoCyt denilen test ile mesane kanseri tanısı konulabilmektedir. Yalnızca idrardan bakılan test ile idrarda mesane kanseri antijenleri tespit edilmektedir.

Sektörde yaşanılan olumsuzlukların çözümleri ne olmalı?
Sektörümüzün en büyük problemi, SGK’nın tıbbi laboratuvarlarla sözleşme yapmamasıdır. Bu durumun nedenlerini izah etmekte güçlük çekmekteyiz. Arzumuz SGK’nın bizlerle de sözleşme yaparak, hizmetlerimizden tüm vatandaşlarımızın yararlanmasının yolunun açılmasıdır. Bu durumdan büyük mutluluk duyacağız. Kalitemizi uluslararası boyutta pekiştirmek istiyoruz. Çevre ülkelerde, bölgesel düzeyde hizmet sunmak istiyoruz.

www.gelisimlab.com.tr
(0216)349 51 51