İstanbul - Anadolu Katar İş Adamları Derneği, mali ve hukuki konular başta olmak üzere birçok konuda Arap ve Türk Yatırımcılara yol gösteriyor. Hayreddin Gökalemin Türk iş adamlarının son dönemde Katar’a yatırım yapmaya başladığını belirtti.

Gökalemin ile Katar’da kurulan Türk Ticaret Merkezi The Bazaar İstanbul/Qatar’ı, Türkiye ve Katar arasındaki yatırımları konuştuk.

Türkiye, Katar için neden bu kadar önemli?

Çünkü bir defa yöneticilerimiz ve devlet başkanlarımız iyi anlaşıyor önce onu söyleyeyim. Bundan önceki Katar Emirinin babası olan Şeyh Hamed bin Halife bizim cumhurbaşkanımızla çok iyi bir diyalog içerisindeydi. Yönetimi devralan oğlu da bu ilişkileri geliştirdi. Batılı ülkeler körfez ülkelerinin peşinde. Körfez ülkeleri biliyorsunuz doğalgaz ve petrol zengini. Sıcak para orada ve bu yüzden de birbirlerine karşı karıştırıp menfaat sağlamaya çalışıyorlar. Tek amaçları silah satmak. Onlarda bu oyuna geliyorlar. Eğer Türkiye olmasaydı Katar’ın durumu belirsizdi. Suudi’mi girerdi Birleşik Arap Ülkeleri mi girerdi bilemiyoruz ama Türkiye bir gecede oraya üs kurdu.

Arap yatırımcılar Türkiye ekonomisini ne kadar etkiliyor?

Türkiye ekonomisi eğer Katar’ın yatırımları olmasaydı bu kadar rahat ve stabil olamayacaktı onu söyleyeyim. Şimdi siyasi olarak birbirine yakın iki ülke. Biz de onları destekliyoruz onlar da bizi destekliyor. Ha bize hibe para mı veriyorlar hayır. Onları yatırımlara sokuyoruz, ekonomik alanda bir şeylere sahip olmalarını sağlıyoruz.

Size gelen yatırımcıyı neye göre yönlendiriyorsunuz?

Bir şirket ya da kraliyete bağlı ailenin bir üyesi derki ben bir inşaat yatırım yapmak istiyorum İyi bir proje var mı? Onların ön düşünceleri çok önemli onlar zaten hazırlıklı geliyorlar. Mesela bankacılık sektörüne girmek mi istiyor bunu belirtiyor. Bu kadar büyük yatırımları tabii ki biz yönlendiremiyoruz bizim devlet büyüklerimiz onları bu konuda onları yönlendiriyor. Ama biz üstümüze düşeni yapıyoruz yani yönlendirme aşamasında fikir veriyoruz. Eskiden ana yatırım alanı gayrimenkul ve İnşaattı fakat gayrimenkul ve İnşaat bizim ülkemiz için yeterli bir yatırım alanı değil. Çünkü biz de işlenmesi gereken fabrikalar var, medya sektörü var. Bunun yanında tarım arazileri üzerinde birtakım şu an görüşmeler yapılıyor. Yani çok farklı alanlarda yatırım yapabiliyorlar.

Gayrimenkul de fiyatları artırdıkları düşünülüyor? Ne kadar doğru?

Kesinlikle doğru değil, Arap yatırımcı da akıllı bir yatırımcıdır. Bir yeri almaya karar verdiği zaman onun araştırmasını yapıyor. Bir projeye gireceği zaman yapmış olduğumuz fizibilite çalışmasının yanında kendisi uluslararası alanda bir şirkete fizibilitesini yaptırıyor. Yani bizim ona verdiğimiz fiyat çok güzel deyip hemen kabul edilmiyor. Yani bizim ülkemizdeki özellikle şehir bazında bakacak olursanız bizim fiyatları yükselten aslında Körfez Arapları değil fiyatları Suriye'den gelen göçmenler sebep oldu. Suriye ve Irak’ın da zenginleri var onlar çok yoğun girdiği için fiyatları biraz yükseltiyorlar.

Son bir yılda da ciddi oranda bazı bölgelerde düştüğünü görüyoruz siz bunun nedenini neye bağlıyorsunuz?

Emlak sektörü bir düşüşe geçti şu an sebebi şu, körfezdeki kriz insanların daha fazla gelmesini engelliyor şu an. Hatta yatırım yapmalarını engelliyor. Kendi ülkelerinin yöneticileri de paranın yurt dışına çıkmasını istemiyor. Daha önce gelen yatırımcı 10 milyon, 50 milyon 100 milyon dolarla gelebilen yatırımcı artık para çıkartamıyor. Mesela Suudi Arabistan'dan bir para çıkarsa devlet soruyor neden gönderiyorsun diye. İstanbul'da özellikle bütün yapılanlar Araplara satarım diyor ama bir karmaşa oluşmuş durumda. Bu kadar fazla İnşaat yapılmaması gerekir bence. 10000 konut yapılacak bir bakıyorsunuz o bölgeye 50000 konutluk izin veriliyor.

Son dönemde iş adamalarımız da Katar’a yatırım yapıyor bahseder misiniz?

Özellikle Körfez krizinden sonra Katar’da bizim ürünlerimize çok fazla telep olmaya başladı. Çünkü ülkemizin ürünlere güveniyor. Şimdi bir Türk Ticaret Merkezi açıyoruz. The Bazaar İstanbul/Qatar Katar-Doha da % 100 Türk alış veriş merkezidir. Proje toplam yüzölçümü 4 milyon metrekareyi aşan yapay adalar topluluğu olan The Pearl-Qatar’da yapıldı. Çarşı İstanbul, Katarlı ve Türk girişimciler tarafından kurulmuş bir şirkettir. The Bazaar Istanbul Qatar, Türk markalarından oluşan ilk ve tek Türk alış veriş merkezi. Çarşımız, toplam 4.000 m2 kiralanabilir alana sahip 30 adet dükkandan oluşuyor. Türkiye’den markalarımızı aramızda görmekten ve birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’deki üreticilerimizi o piyasaya sokmaya çalışıyoruz. Özellikle inşaat malzemeleri konusunda adımlarımız var. Dünya’ya açılmak için Katar önemli bir adım. Markalarımızın bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Türk ve Katar devletinin Türk yatırımcılara sunduğu özel imkan ve teşvikler de global markalara önemli avantajlar sağlıyor. Bu avantajlardan yararlanmaları için Türk yatırımcılarımızı davet ediyoruz.