HABERİNYOKSA ÖZELHABER-Kentsel dönüşüm ile ilgili kimi konular tartışıla dursun bazı kurumlar var ki, gerçekleştirdikleri dönüşümlerle sektöründe örnek olarak gösteriliyor. Kadıköy Moda’ da gerçekleştirdiği konut projeleri ile bölgede adı sektörle eş değerde anılan Doğa Yapı, Moda ‘da ardı ardına dönüşüm projelerine imza atıyor.

2000 li yılların başında sektöre adım atan ve kısa sürede projelerinin beğeni toplaması ile sektöründe üst sıralara yükselen Doğa yapı Kadıköy Moda’ nın dönüşümünde büyük rol oynuyor. Yoğunluğun çok fazla olduğu bir yılda ancak 10 projenin dönüşüm için ruhsat alabildiği Moda’ da 150 konutu dönüştürmeyi başaran şirket Moda halkının güvenini ve takdirini kazanmış durumda. Moda’da hali hazırda devam ettirdiği ve yapımına başlayacağı 6 projesi olan Doğa Yapı, İzmir, Antalya ve Kilis’ de gerçekleştirdiği projeler ile yüzlerce aileyi de ev sahibi yaptı.

Kadıköy Moda’nın ruhuna sadık kaliteli ve güvenli konutlar yapma hedefi ile çalışmalarına devam ettiklerini belirten Şirketin Yönetim Kurulu başkanı Ömer Eyikudamacı ile Moda’ daki dönüşüm projelerini konuştuk.



Ömer bey Moda’da dönüşüm nasıl gidiyor?
Moda’ da kentsel dönüşüm projelerinin artması ve hızlanması için bir takım temel konuların çözülmesi gerekiyor. Moda ‘ da 1972 yılında çizilen plan var. Genelinde blok imar, bitişik nizamın olduğu ve emsal ortalamasının 5 e yaklaştığı Moda’da kentsel dönüşüm ile ilgili her hangi bir emsal artışının olması mümkün değil. Bunla birlikte yeni yönetmeliklerle bodrum katlara iskan da verilmiyor. Hali ile bodrum katta evi olan insanın hakkı yeni bina yapıldığında yok olmuş oluyor.

Bunun yanında konsol, balkon çıkıntısı yapamıyor ve binayı yenilerken eski sınırından geri çekmeniz gerekiyor. Ayrıca asansör, yangın merdiveni gibi olması gereken unsurlar içinde yer bina da ayırdığınızda insanların elinde hiçbir şey kalmıyor. Böyle olunca hem müteahhit hem de konut sahipleri için bina yenilemenin hiç bir avantajı kalmıyor. Bu nedenlerden dolayı kentsel dönüşüm ne yazık ki ilerlemesi gerektiği hızda ilerleyemiyor.

Doğa yapı’ nın hızlı yükselişini neye bağlıyorsunuz?
Doğa yapı olarak biz Moda’ nın ruhuna sahip çıkan, Moda’ nın değişen, modernleşen yüzüne katkı sağlayan ve insanların güven için de konforlu bir şekilde yaşayacakları evler yapmayı kendimize ilke edindik. Bizim toplumuz da her insanın hayalidir güzel bir ev sahibi olmak. Bu yüzden yıllarca para biriktirir veya bir ömür borçlanarak ev alır.

Biz bunun bilincinde olan bir şirketiz. Bu yüzden de karlılığını değil insanların mutluluğunu düşünen bir şirket olduk. Biz işimizin manevi tarafına önem vererek insanların hayalindeki evlere sahip olmaları için maliyetlere bakmaksızın proje geliştirdik ve geliştirmeye de devam ediyoruz.



"Moda’nın kültürünü ve ruhunu yaşatmaya devam ediyoruz"
Moda İstanbul’ un en özel yerlerinden biri. Bir ruhu ve kültürü var. Bunun da devam ettirilip gelecek nesillere aktarılması gerek. Bu ruhu onlarında yaşaması fakat depremden korkmadan yaşaması gerek. Biz doğa yapı olarak, Moda’ nun kimliğine sadık, ruhunu devam ettiren depreme karşı güvenli yapılar üretiyoruz.

Bu yüzden yapılarımızın proje aşamasında özellikle mimarisinde çok büyük önem veriyoruz. Moda’da insanların binalarını yenilemek için bize gelip teveccüh göstermeleri bize ayrı bir mutluluk veriyor. Bizlerde onlara layık olmak ve sevdikleri ile güvenli bir şekilde yaşayacakları konutlar üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Biz Moda’ da 150 nin üzerinde konut yaptık.. Şuan Moda’ da devam eden ve başlamak üzere olduğumuz 6 tane projemiz var. Bunun yanında Acıbadem Cadde’ de ve Çamlıca’ da başlayacak olduğumuz iki projemiz daha var.

Çamlıca’daki projenizden bahseder misiniz?

Çamlıca’ da yer alan projemiz müstakil villalardan oluşuyor. Çamlıca’nın tarihi ve kültürel dokusuna uygun, dışı masif ahşaptan oluşan tamamı ile lüks özelliklere sahip bir proje olacak. Ülkemizin yetiştirdiği önemli mimarlardan Ömer Çamoğlu tarafından çizilen projemiz 5 er katlı yüzme havuzundan oluşuyor.



"Sadece Moda’da değil Türkiye genelinde proje üreten bir kurumuz"
Doğa yapı olarak grup şirketlerimizin çatısı altında İstanbul dışında da projeler üretiyoruz. Bu kapsamda İzmir Karşıyaka’ da memleketim Kilis’ de devam eden toplamı 300 konutun olduğu projelerimiz var.Ayrıca Antalya’ da Grup şirketlerimizden Altaş Telekomünikasyon için yaptığımız 3 katlı yönetim ve idari bina projemiz var..

Yeri gelmişken bahsetmek istiyorum, Altaş Telekomünikasyon ülkemizin lider Gsm markalarına hizmet veren 200 e yakın çalışanı ile, bir çok ilde faaliyet gösteren sektörünün öncü şirketlerinden biri. Yönetiminde yıllardır saygı, sevgi, ve güven duyguları içerisinde birlikte çalıştığımız değerli ortağım Orhan Altaş bulunuyor. Orhan Bey’ in yönetiminde Altaş sektöründe bir birinden başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor.