İkna edici olmak öğrenilebilir mi? Yoksa bazı insanlar doğuştan mı yetenekli?
Aslında her ikisi de doğru. Bazıları doğuştan yetenekli olabiliyor, ama yetenek bilgi ve deneyimle birleştiğinde işlerlik kazanıyor. Müzik yeteneği gibi düşünün. Müzik kulağı var bazı insanlarda, mesela bende de var. Hiç nota bilmesem de, dinlerken sanki zihnimde bir klavye var, orada çalıyor gibi hissediyorum. Sesler sağdan sola, soldan sağa akıyor. Hangi sesin nerede olduğunu hissederek bulabiliyorum.

Hatta hangi enstrümanı elime alsam biraz kurcalayıp bir şeyler çalabiliyorum. Fakat bu beni müzisyen yapmaz. Bir konuda uzmanlaşmak için önce tüm kuralları öğrenmeli, hatta o kadar iyi öğrenmelisiniz ki, sonra hepsini unutmalısınız. Bir şeyi düşünmeden hesaplamadan yapmaya başladığınızda tam olarak öğrenmiş oluyorsunuz. Sindirmek, özümsemek gibi… Bunlar da bugünden yarına olacak işler değil. Zaman ve emek harcamalısınız. İkna edici olmak da öyle, iletişim yeteneğiniz olabilir, insanlar sizi sevebilir ama bu işin bir sistematiği var. Kuralları var. Bunları da bilmelisiniz. Yetenekli olmayan birisi de kuralları öğrenerek ikna edici olabilir. Yetenekli ise, işi daha kolay olur.

İkna tekniklerini en çok kimler öğrenmek istiyor? Siz kimlerle çalışıyorsunuz?

İkna tekniklerini herkes merak ediyor. En çok satış ekipleri ve siyasetçilerle çalışıyorum.
Satış ekiplerinin işine yarayacak bir ikna tekniği alsak sizden…

Mesela, ürünlerini gösterdikten sonra, ‘’beğendiniz mi?’’ diye sormak yerine, ‘’hangisini beğendiniz?’’ diye sorabilirler. ‘’Beğendiniz mi?’’ Sorusunun cevabı %50 ihtimalle olumsuzdur ve insanlardan bir şeye yorum yapmaları istendiğinde genelde kendilerinden katkı yapabilmek adına olumsuza yönelirler. Oysa ki, ‘’hangisini beğendiniz?’’ sorusunun cevabı, seçeneklerden birini tercih etmeye yönlendirir. Bu mesela herkesin uygulayabileceği kolay bir teknik.

İkna tekniklerini bilmek sosyal hayatta da işe yarıyor mu? Siz kullanıyor musunuz?

Yaramaz olur mu? Tabi ki yarıyor. Arkadaşınız, sevgiliniz, işiniz, eşiniz, dostunuz herkesin üzerinde uygulayabilirsiniz. ‘’Ben uygulamıyorum.’’ Dersem yalan söylemiş olurum. Fakat genelde sosyal hayatımda uygulamamayı tercih ediyorum. Keyifli olmuyor öyle. Ben bir şey yapmadan kendiliğinden olan şeyler daha keyifli oluyor. Herkesi ikna ederim, gibi bir iddiam da yok zaten.