2009 yılında Bulgaristan’da adım attığı sektörde, gerçek­leştirdiği arge yatırımları ile sektörde ki hizmet ve üretim kali­tesini arttıran Smart Energy Group güneş enerjisi alanında A’dan Z’ye hizmet veriyor. Avrupa Birliği­nin özellikle güneş enerjisine vermiş olduğu büyük teşvikler bizleri yatırım yapmaya yönlendirdi diyen şirketin Yöne­tim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, kalite anlayışımızdan hiç ödün vermeden çalı­şarak çok kısa sürede şirketimizi sıfır­dan bugünkü büyüklüğüne taşıyabildik dedi. İnsan sağlığı gelişmiş ekonomilerde enerji maliyetinden daha önemli bir konu olduğunun altını çizen Halil Demirdağ ile Smart Energy Group’u konuştuk.


Smart Energy Group hangi alanlarda hizmet veriyor?

Smart Energy Group, güneş ener­jisi sektöründe faaliyet gösteren bir EPC (Mühendislik, Satın Alma ve İnşaat) fir­masıdır. A’dan Z’ye anahtar teslim güneş enerjisi santralleri kurulumu yapıyoruz. Aynı zamanda, bu sektörde kendi yatırım­larımızı da yapıyoruz.

KARLI VE ÇEVRECI YATIRIMLARA IMZA ATIYORUZ
Yenilenebilir Enerjiye yatırım yapmak karlı bir yatırım olduğu gibi ciddi bir sos­yal sorumluluk işidir. Herkesin bir şekilde bu konuya gönül vermesini, imkânı olan­ların yatırımlarla katılmasını diliyorum. Yatırım yapacak kişi ve kuruluşların bu konuda birlikte çalışacakları şirketlerde bir takım temel nitelikleri araması gere­kiyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi, bu firmanın daha önce kurmuş olduğu sant­rallerin geriye dönük bir yıl içinde nerede ve ne kadar üretim gerçekleştirebildiği­dir. Çünkü yatırımın verimli ve karlı olması bu konuda kurulum hizmeti veren şirke­tin tecrübesi ile doğru orantılıdır. Ne yazık ki bekleneni vermeyen enerji yatırım­ları görüyoruz. Bunun yaşanmaması için kurulum hizmeti veren şirketin, bilgi, tec­rübe, kadro, yaptıkları işlerin kapsamı ola­rak yatırımcılar tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.


“YAPTIĞIMIZ ARGE ILE SEKTÖRÜN GELIŞMESINDE KATKI SAHIBI OLUYORUZ”

Halil Bey, çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Smart Energy Group çalışmalarına 2009 yılında Bulgaristan’da başladı. Sonra Romanya, Yunanistan ve en son olarak da Türkiye’de sektöre adım attık. Kısacası bir Türk firması olarak daha Türkiye de sektör başlamadan biz bu sektöre el atmış ve deneyim kazanmaya başlamış bir firmayız. Şu ana kadar 100 MW’ı aşkın projeye danışmanlık hizmeti ve/veya EPC hizmeti verdik. Bunun yanında faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde kendimize ait 40 MW’ı aşkın da kendi yatırımımız var.

Hizmet kaliteniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Bizim amacımız güneş enerjisi sektörü pastasından bir pay almak değil, geleceğe yatırım yapmak. Sektör ile yanlış bir izlenim oluşturmak değil, onu doğru tanıtarak dünyamızı güzelleştirmek adına adım atmak. Bu bağlamda, doğru projelendirme, kaliteli malzeme kullanımı, kaliteli işçilik bizim için çok önemli unsurlar ve bunlardan kesinlikle taviz vermiyoruz.


Yeni dönem hedefleriniz nelerdir?

Kurulduğumuz zamanlar 1 mW santralimiz dahi yokken ilk 3 yılda 50 mW’a ulaşma hedefi koyduğumuz zaman fazla optimist olduğumuzu düşünenler vardı. Aynı hedefte 1000 mW’a ulaşmak bizlerin ana hedefiydi. İlk günkü çalışma azmimiz, disiplinimiz, kalite anlayışımız ve hedeflerimizden sapmadan bu hedefimize ulaşmak için gerekirse gece gündüz çalışmaya kararlıyız. Büyüme stratejimiz Türkiye geneline yayılmak. İlk Bölge müdürlüğümüzü Konya’da açıyoruz sonra Ankara’ya ve diğer büyük şehirlere kurmaya devam edeceğiz.