Ağız sütü'nün çinko, sodyum, potasyum ve protein açısından çok zengin olduğunu belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Örs, "kolostrum" denilen ağız sütünün, bebek için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

MİKROPLARA KARŞI DİREKT SAVUNMA SAĞLIYOR

Ağız sütünün, prematüre bebekler için ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Örs, "Bu bebekler hayatta kalmak için çok iyi bir tedaviye ihtiyaç duyar. Doğumdan hemen sonra gelen, çinko, sodyum, potasyum, protein açısından zengin, büyüme faktörleri ve enfeksiyonla mücadelede bebek için birçok faydası bulunan ağız sütünün bir damlası bile boşa gitmemelidir. Annenin hayatı boyunca tüm hastalıklardan kazanmış olduğu bağışıklıkmaddelerini içeren ağız sütüyle bebeğin mikroplara karşı direkt savunma yapması sağlanıyor" dedi.



BEBEĞİN İLK AŞISI NİTELİĞİNDE

Bu sütün bir damlasının bile bebek için hayati önem taşıdığını dile getiren Örs, Kolostrumun bebeğin ilk aşısı olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Doğumdan sonra annedeki bağışıklık maddeleri bebekte en küçük bir reaksiyona neden olmaksızın bebeği korur.

İLK 30 DAKİKA ÖNEMLİ


Hayatın ilk yıllarında çok sık görülen ve ölümlere yol açabilen ishal, zatürre gibi enfeksiyon hastalıklarını bebeği koruyan 'ağız sütü'nün bir damlasının bile altın değerinde olduğunu belirten Prof. Örs, "Doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde bebeğe ağız sütü verilmelidir" diye konuştu.