Alzheimer hastalığında, hafıza, konuşma, dikkat, algılama, tanıma, hesaplama, karar verme, plan yapma, problem çözme, kişilik, davranış ve tavırlar gibi işlevlerin en az ikinde değişiklik olduğunu kaydeden Türkiye Alzheimer Derneği'nden Prof. Dr. Emel Köseoğlu, bu hastalıkta unutkanlığın kişinin hayatını etkileyecek düzeyde ve sürekli olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye’de, alzheimer hastalığının görülme sıklığına da değinen Prof.Dr. Köseoğlu, şöyle dedi:


GÖRÜLME SIKLIĞI YAŞLA ARTIYOR


Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı 65 yaş civarında yüzde 5’tir. Sonra bu oran her 5 yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yani 80 yaşındaki bir kişi yüzde 30-50 Alzheimer hastasıdır. Genel olarak gelişmiş ülkelerde 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 10’u Alzheimer hastasıdır. Bu hastalıkta hasta ve yakınlarının yaşam kalitesi düşer. Hastanın yaşam süresi etkilenir, ölüm riski artar.

HARCANAN PARA, ŞEKER VE SİGARADAN DAHA FAZLA




Alzheimer hastalarının bakımı için harcanan para, şeker hastalığı ve sigaraya bağlı harcanandan fazladır. Kalp hastalığı ve kanserden sonra en maliyetli 3’üncühastalıktır. Hasta, aile ve topluma ciddi bir sosyo ekonomik yük getiren, önemli bir toplum sağlığı sorunudur.

Şimdiye kadar daha çok gelişmiş ülkelerin hastalığı ve sorunu olarak görülen alzheimer hastalığı, önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan ülkelere daha çok yük getirecek gibi gözükmektedir. 2000 yılında 420 milyon olan yaşlı nüfusun (65 yaş üstü), 2030 yılında yaklaşık 1 milyara (Oran yüzde 7’den yüzde 12’ye) çıkacağı hesaplanmıştır.

Gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfus artışının en fazla olacağı, bu ülkelerdeki yaşlı nüfusun tüm dünya yaşlılarının yüzde 59’undan yüzde 71’ine çıkacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca son yıllarda gelişmiş ülkeler, hastalığa karşı koruyucu önlemler uygulayarak hastalığı kontrol altına almış görünmektedirler. Ülkemizde 70 yaşın üzerinde Alzheimer Hastalığı sıklığı yüzde 11 olarak tespit edilmiştir.

ALZHEIMER'DAN NASIL KORUNULUR?

Alzheimer hastalığından korunma yollarını da anlatan Prof. Dr. Köseoğlu, bu hastalığa yakalanmamak için kişinir öncelikle sağlık durumunu gözden geçirerek diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi damarsal hastalıklarını tedavi ettirmesi, B12 vitamin eksikliği varsa bunu gidermek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Köseoğlu, şöyle devam etti:

Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak iyi beslenip, iyi uyarak stresten kaçınmalıyız. Düzenli eksersizler yaparak beynimizi geliştirecek yaratıcı yeni bilgiler öğrenmeliyiz. Aynı zamanda Alzheimer hastalığının erken tanısı, tedavi açısından önemli bir faktör oluşturuyor.