AMERİKA'da yapılan bilimsel araştırmada çok oturmanın insan sağlığı için zararlı olduğu, oturmanın verdiği zararı hafifletmek için günlük hayatta aktif olmak gerektiği belirtildi.

Amerika'da günün önemli bölümünü oturarak geçirenler ile hareketli yaşamı tercih edenler arasında yapılan son araştırmada çok oturmanın insan sağlığı için zararlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serildi. Ayrıntıları Amerika'nın Sesi Radyosu'nda yer alan arıştırmada her gün birkaç adım daha fazla atmanın sağlığa sayısız yarar getirdiği belirtildi. George Washington Üniversitesi Milken Kamu Sağlığı Fakültesi’nden Amanda Visek, sürekli oturmanın bazı hastalıklara davetiye çıkarmak anlamına geldiğini anlatırken, "Sürekli oturmak; obezite, şeker hastalığı, kalp ve damar rhatsızlıkları, yüksek tansiyon, depresyon, hatta ölüme neden oluyor" dedi. Visek, oturmanın verdiği zararı hafifletmek için günlük yaşamda daha fazla aktif olmak gerektiğini vurgularken,  "Örneğin ofiste iş arkadaşınıza elektronik posta göndermek ya da telefon etme yerine yanına giderek yüzyüze konuşmayı deneyebilirsiniz. Binaya girer girmez yapabileceğiniz ilk şey asansöre binmek yerine merdivenlerden çıkmak olmalı. Bu şekilde günlük yaşamınıza egzersiz katabilirsiniz" dedi.

Amanda Visek, oturmanın yaşlılar için daha büyük tehlikeli olduğunu oturarak geçirilen her saatin, sakat kalma riskini yüzde 50 arttırdığını vurguladı, her yaş grubunun risk altında olduğunu hatırlattı. Visek, "Akşam spor salonuna gitsek ya da koşuya çıksak da günün büyük çoğunluğunu oturarak geçirmek birçok sağlık riskini beraberinde getiriyor. Günün sonunda yapılan spor, gün boyu oturmanın verdiği zararı alıp götürmüyor" diye konuştu.

Milken Kamu Sağlığı Fakültesi de, herkesi sağlıklı yaşam için aktif olmaya çağırdı.  Binadaki merdivenlerin öğrencileri egzersize, derslik ve konferans salonlarındaki yüksek masaların ayakta durmaya teşvik ettiğini ifade eden George Washington Üniversitesi’nden Michelle Baxter, ayakta zaman geçirmenin hayatını değiştirdiğini bildirirken "Hepiniz ayağa kalkın. Ayakta durmak iyi geliyor. Siz de deneyin" dedi.