Geleneksel tamamlayıcı tıp, akupunktur, hacamat ve alternatif tıpla ilgili çalışmalar yapan Terapist Alim Subaşı ile Hacamat ve Akupunktur tedavilerini konuştuk.

Alim Bey Geleneksel tamamlayıcı tıp alandaki çalışmalarınıza nasıl başladınız?

Annem vefat etmeden önce geçirdiği felç nedeniyle 3 yıl yatak da yatmak zorunda kaldı. Anneme alternatif tıp uygulamak için gelen kişilerle yapmış olduğumuz sohbetlerin yanı sıra birkaç yıldır elini dahi kıpırdatamayan annemin onlar geldikten sonra artık yürümeye başlaması bende bu işi nasıl yaparım, nasıl uzman olurum diye bir araştırmaya itti. Ve okuma hayatımı bunun üzerine yönlendirdim. Bende başka insanlara nasıl şifa olurum diye düşündüm ve başladım.

Getat yani geleneksel ve tamamlayıcı tıp nedir?

Getat geleneksel tamamlayıcı tıp olarak bilinir. Hacamat, akupunktur ve sülük tedavisi yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişi olan bir tedavi yöntemidir. Bunlardan bir tanesi de bilinçaltına inerek yapılan tedavi yöntemi olan bio enerjiyidir.

Hacamat nedir? Hangi hastalıklarda uygulanır?

Hacamat kuru ve yaş hacamat olarak ikiye ayrılmakta. Kuru hacamat sadece kupayla kişinin sırtına yapılan uygulama. Yaş hacamat yani kanlı hacamat dediğimizde ise kuru kupa ile uygulanan ve deri dokusunda derine inmemek şartıyla kılcal damarlardaki biriken toksinleri dışarıya almaktır. Hangi hastalıklara iyi gelir dersek yaklaşık 75 tane hastalığa faydası var. Emes hastalığı, damar tıkanıklığı ve fibromiyalji hastalığına bile yapılabilir. Bel fıtığı, boyun fıtığı ve sayamayacağımız birçok hastalığa faydası var.

Kimler hacamat yaptırmamalı?

80 yaş üzeri kesinlikle hacamat yaptırmamalı. Aktif cerrahi yarası olan herhangi bir hastamız kesinlikle hacamat yaptırmamalı. Kontrol altında olan kalp hastası, kalp pili takılı olan hastalarımız hacamat yaptırmamalı. Beyninde damar tıkanıklığı sonucunda bir kanama yaşamış ise yaptırılmamalı. Hamile kadınlar kesinlikle hacamat yaptırmamalı ve hamilelik süreci sonlandıktan sonra ancak 45 gün sonra hacamat yaptırmalı.

Hacamatın yan etkileri var mı? Hacamat yaptırdıktan sonra neler oluyor?

Hacamat yaptıktan sonra vakum yoluyla alınan kupanın izi yani hafif morarma olur. Korkacak hiçbir şey yok buna yan etkisi diyebiliriz. Hacamat yaptırmadan önce 3 günlük bir diyetimiz vardır. Et, süt, peynir, yumurta yani hayvansal madde tüketmemeli. Ağrı, acı çok olur mu? Biz burada Krem ile lokal anestezi kullanmaktayız. Hiç korkacak bir şey yok, korkacak isek hastalıktan korkmalıyız. Hastalığın bize ilerleyen süreçte getireceği şeylerden korkmalıyız.

Ne kadar sıklıkla yaptırılmalı?

6 ayda bir kesinlikle yaptırmalıyız. Sabah uyanırken halsizlik, yorgunluk veya 10 saat uyumuşuz ama sanki 1 saat gibi geliyor ise bence yaptırmalı. 25 gün arayla yapılmalı ve 3. seansın sonrasında artık dinç ve dinamik olarak kalkabilirsiniz. Kafa hacamatı dediğimiz hacamat var. Kafamız çok dalgın, yorgun ya da çok düşünceli isek yapılan hacamat, düşünceyi, stresi, bunalıma kesinlikle kişiden alıp götürüyor.

Akupunktur nedir?

Uzakdoğu'nun yıllardır kadim tedavi yöntemidir. Çin’de hastanelerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kuru iğne tedavisi diye bilinir ülkemizde. Baş ağrısı, migren, bel ve boyun fıtığı tedavilerinde uygulanmaktadır. Hacamat noktaları ile akupunktur noktaları birebir aynıdır. Akupunktur sinir uçlarına dokunarak rahatlatıyor. Hacamat da keza aynı şeyi yapıyor. 6 ayda bir yaptırmak kişinin daha zinde daha dirençli ve hastalıklara karşı daha dinç durmasını sağlıyor.

Sülük tedavisi nedir?

Uzak Doğu'da hirudoterapi olarak bilinen, Türkiye'de 5000 yıla yakındır sülük tedavisi uygulamaktadır. Anadolu'da annelerimizin, babalarımızın, babaannelerimizin uyguladığı bir sistemdir. Ama biz burada ev ortamında değil de daha çok klinik ortamında hijyenik bir ortamda uygulanmasını uygun görüyoruz. Sanıldığı gibi kanı emerek tedavi yöntemi kesinlikle uygulamamaktadır. Sülük tedavisi öncesi biz hastamızı saf su ile temizliyoruz çünkü sülük herhangi bir kokuya kesinlikle yaklaşmaz ve burada sülük tutmaz. Hijyen bu konuda kesinlikle çok önemli.

Fıtık felç mi ediyor?

bel fıtığından felç olmazlar. Geç müdahaleden felç olurlar sonrasında ameliyat dahi çözüm olmayabilir. Çünkü beyin, sinir sistemi ve omurga kendini yenileyemez. Örneğin bir yerimiz yaralandığında hücreler kendini otomatik olarak yeniler veya bir yerimiz kesildiğinde hücreler zarar gören bölgeye adeta bir duvar örerek hasar gören bölgeyi tamir eder. Ama sinir sistemi zarar görürse kendisini yenileyemez ve buda geç kalma sonucu olarak hasara uğrar. Düşük ayak sendromu veya herhangi bir aksaklık olmadan önce müdahale gerekir.

Biz burada hastanın durumuna göre fizik tedavi programı çiziyoruz gerekiyorsa akupunktur, hacamat, manuel terapi ve egzersiz programları çizerek müdahale ediyoruz. En tehlikelisi bilinçsizce bel çektirme. Bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığın kopmasına ve hasta için dönüşü olmayan bir yol başlangıcı olur. Bacaklarının felç olmasına idrar ve dışkısını tutamama hatta cinsel fonksiyonlarının sonra ermesi tehlikesini ortaya çıkarmasına sebep olmaktadır. Bazı hastalarda MR sonucu bile yeterli olmuyor, hastayı iyi tanıyıp geçmişini iyi bilmemiz gerekir.

İnsanlar neden bu tedavilerden uzak duruyor?

Korkuyoruz çünkü merdiven altı olarak tabir ettiğimiz kişiler var. Bu işin hiçbir şekilde eğitimini almamış olan kişilerin ben biliyorum, annemden gördüm deyip evde yapmaya çalışan kişilerin yanlış uygulama yapmaları birçok kişiyi korkutuyor. Neden; daha önce giden bir hasta sonuç alamamış aksine daha kötü duruma gelmiş. Soran kişilere de ben yaptırdım ama bence sen yaptırma diyerek cevap veriyor ve bir sonraki kişi korkuyor. Klinikte temiz ve hijyenik bir ortamda bu işlemler yapılmalı.

Hedefleriniz neler?

Uzman bir fizyoterapist olmak istiyorum. Hem aktif olarak çalışıp hem de eğitim sürecimi devam ettiriyorum. Türkiye'nin en iyi fizyoterapistlerinden biri olabilmek istiyorum. Bu anlamda durmadan öğrenmeye devam ediyorum. İnsanlara yardımcı olmak onlara bir faydamın dokunduğunu görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. Buda daha bir azim ile işime sarılmamı sağlıyor.

İnstagram: terapist_alim_subasi

05330948236