Balığın Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, balık tüketiminin kilo vermede yardımcı olduğunu söyledi. Prof. Dr. yaptığı açıklamada, balığın en sağlıklı tüketilen besinler arasında yer aldığını belirtti.

Balığın Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Omega-3'ün ceviz dışında her besinden alınamayacağını dile getiren Prof. Dr. Usta, bu besinin alınabileceği en iyi kaynaklardan birinin hem lezzet hem sağlık açısından balık olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Usta, balığın D vitamini açısından da önemine değinerek, yaşlıların özellikle yağlı dip balıklarını tüketmesi gerektiğini söyledi.

Balığın çok değerli bir besin maddesi olduğunu aktaran Prof. Dr. Usta, "Balık omega-3 dediğimiz çok önemli bir yağı içeriyor. Sağlığımız açısından baktığımızda, depresyona, halsizliğe, yorgunluğuna, çocukların beyin gelişiminde, stresle baş etmede, otizm, unutkanlık, tükenmişlik sendromuna çok faydalı. Kilo almayacağımız bir yağ çeşididir. Aynı zamanda kolesterolümüzü düşürebilir" diye konuştu.

Kalp sağlığı açısından da çok faydalı

Prof. Dr. Usta, balığın özellikle iç kısmındaki siyah bölümlerin yenmesini tavsiye ederek, "Siyah olabilen balık cinsleri çok daha faydalı. Antalya bu konuda zengin bir yer. Çinko, fosfor içermesi vücuda faydalı olması açısından önemli" dedi.

Haftada en az iki, üç defa balık yenmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Usta, şunları söyledi:


Kalp sağlığı açısından da çok faydalı. Balık kilo vermemize de yardımcı oluyor. Öğünde başka şeyler yerine balık yiyerek, kötü şeylerin etkisinden kurtuluyorsunuz. Balık tükettiğimiz zaman hiç şişmezsiniz, rahatsızlık duymazsınız. Çünkü balık vücudumuza çok yararlı, doğal tabir ettiğimiz bir içeriği var. Dolasıyla çok sağlıklı.

Çocuklar ve yaşlılar balık çorbası tüketmeli

Prof. Dr. Usta, yabancı ülkelerde balık suyundan yemek yapıldığını belirterek, balık çorbasının özellikle çocuk ve yaşlılar için önemli bir besin maddesi olduğunu dile getirdi.

Yağlı balıkların ızgarada, yağsız olanların ise fırında veya buğulama şeklinde pişirilmesini öneren Prof. Dr. Usta, "Balıklar böyle pişirildiği zaman vitamin değerlerini kaybetmemiş oluyor. En çok somon, hamsi omega-3 bakımından zengin. Çocuk gelişimine, kemik erimesine, kalp sağlığına dikkat edenlerin somon tüketmesinde fayda var" değerlendirmesinde bulundu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.