Ramazan ayı boyunca sindirim sistemi, günde yaklaşık 17 saat boyunca aç kalmaya, kalan 7 saatte de beslenmeye alışıyor. Bayramın gelişiyle birlikte eski düzene sağlık sorunu yaşamadan geçilmesi önem taşıyor.

Özellikle bayram sırasında ise ikram edilen şeker, baklava ve çikolata gibi besinler uzun bir oruç döneminden sonra hassaslaşan mide için tehlike arz ediyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülşah Esensoy, bayramı sağlıklı bir şekilde atlatmak için birtakım önerilerde bulundu.

Hafif besinlerle sağlığınızı koruyun

Yaklaşık 1 ay boyunca Ramazan nedeniyle farklı bir düzene geçen sindim sisteminde sağlık sorunu yaşamamak için bayramdan itibaren tüketilen besinlere ve tüketim sıklığına özen göstermek gerekiyor. Geleneksel yemeklerden uzaklaşmadan sağlıklı sofralar kurulmasını öneren Dyt. Esensoy, “Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava ve yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması önem taşıyor.

Aşırı yeme eğilimi midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açıyor. Bununla birlikte tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi başka sorunlar da yaşanabiliyor. Bu nedenle bayramın ilk gününden itibaren hafif besinler tercih edilmesi gerekiyor.

Güne az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile başlamak uygun görülüyor. Kilo artışı, diyabet ve kalp rahatsızlıklarını önlemek için şekerleme ve tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinlerden uzak durulması tavsiye ediliyor” diyor.

Sağlıklı bir bayram için öneriler

Ramazan sonrasında farklı bir yeme-içme düzenine alışan mideye fazla yüklenmemek gerekiyor. Diyetisyen Gülşah Esensoy, bayramda sağlık sorunu yaşamamak için şu önerilerde bulunuyor:

Kızartma yerine fırınlanmış sebzeler kullanın. Örneğin karnıyarık yapılacaksa, patlıcanı kızartmak yerine fırınlayarak pişirin. Et grubu gibi sindirimi zor besinleri, sindirimin daha kolay olduğu öğle saatlerinde tüketmeye çalışın. Kavurmadan uzak durun.

Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırınlanmış ürünleri tercih edin. Öğünlerinizde sofrada bulunan besinlerden azar azar almaya özen gösterin. Böylece porsiyon kontrolünü sağlayın. Midenize fazla yüklenmemek için hafif tatlıları tercih etmeye özen gösterin.

Güne zengin bir kahvaltı ile başlayın. Gün içerisinde aç kalmamaya, tüm günü tatlı veya hamur ikramlarıyla geçirmemeye dikkat edin. Rutin beslenmenin dışına çıkıldığından dolayı hareket etmeye daha çok özen gösterin. Yakın yerlerdeki ziyaretlerinize mümkünse yürüyerek gitmeye çalışın.

Bayramın sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeni ile meşrubat, çay, kahve tüketiminin yanında mutlaka yeterli su tüketimine özen gösterin. Günde en az 10 bardak su için. Gün içinde sık sık ve az miktarda beslenmeye özen gösterin. Öğünlerinizde salata ve yoğurt gibi hafif besinlere de yer verin.