Çarpık, sarı ve sağlıksız dişler itici bir görüntüye neden olur. Ama bu, üstesinden gelinemeyecek bir sorun değil. Bir ortodontist dişlerinizi düzeltebilir ve bir dişçi de iyileştirebilir.


Peki ama dişlerin beyazlatılması? Dişlerin beyazlatılması için illa bir dişçiye gitmek zorunda mıyız yoksa evde kendi çözümlerimizi geliştirebilir miyiz?

 

 
Dişlerimiz neden beyazlığını kaybeder?
Yaşımız ilerledikçe dişlerimiz sarı bir ton kazanır. Bu durum özellikle sigara, alkol, kahve ve kırmızı şarap kullanımıyla daha da kötüleşebilir. Ve zaman içinde, bütünüyle beyazlığını kaybetmiş dişlerimizi göstermemek için gülümsemekten kaçınmaya yöneliriz.


Dişlerimizin sarılaşmasını nasıl engelleriz?
Aslında kimse bütünüyle beyaz dişlere sahip değildir ve doğal yollardan da bembeyaz dişlere sahip olamazsınız. Yapabileceğiniz en etkili şey, dişlerinizin beyazlığını kaybetmesine neden olan yiyecek-içeceklerden kaçınmak olabilir (kırmızı şarap, siyah çay, kahve, yabanmersini vs). Ve elbette, en önemlisi, sigarayı bırakmaktır.
Dişçide dişlerin beyazlatılması
Diş beyazlatmanın, en iyi ve en güvenli teknolojileri kullanan dişçilerde gerçekleştirilmesi önerilir. Ancak bu önerinin olumsuz bir tarafı vardır. Ve bu mali bir taraftır. Dişçide diş beyazlatma aşırı ölçüde pahalı bir tedavidir.


Diş beyazlatma yöntemleri
Diş beyazlatma yöntemleri genel olarak iki sınıfa ayrılır: mekanik ve kimyasal.
Mekanik diş beyazlatma ajanları, yalnızca dişin yüzeyindeki lekeleri yok eder. Ama bu türden ajanların iki zayıf noktası vardır. İlk olarak, bu mekanik ajanların içerdiği aşındırıcı maddeler, diş minesine zarar vererek inceltir. İkinci olarak ise, yalnızca dişlerin yüzeyindeki lekeler yok edilir ve derinlerdeki lekeler olduğu gibi kalır.
Kimyasal diş beyazlatma ajanlarının dişler üzerinde derinlemesine etkisi vardır. Bu yöntemle hem en derinlerdeki lekeler yok edilir hem de diş minesine zarar verilmez. Kimyasal diş beyazlatmanın zayıf noktası ise dişlerin işlem esnasında ve sonrasına ağrımasıdır.

Peki doğal diş beyazlatma ajanları?
Sodyum bikarbonat
Diş beyazlatmanın en etkili doğal yollarından biri, dişleri sodyum bikarbonatla fırçalamaktır. Bir çay kaşığı sodyum bikarbonatı birkaç damla elma sirkesi ve biraz tuzla karıştırın. Karışım köpürdükten sonra dişlerinizi bu karışımla fırçalayın.

Kabartma tozu
Bir diğer doğal diş beyazlatma yolu ise kabartma tozudur. Sodyum bikarbonat yöntemine benzer şekilde, kabartma tozunu bir parça balla karıştırın ve bu karışımla dişlerinizi fırçalayın. Kabartma tozunun tadı kötü olsa da, buna değdiğini göreceksiniz.

Hidrojen peroksit
Bir çay kaşığı sodyum bikarbonat, bir çay kaşığı hidrojen ve bir çay kaşığı suyu karıştırın. Bir süre bekledikten sonra bu karışımla ağzınızı çalkalayın. Çalkaladıktan sonra karışımı tükürün ve dişlerinizi fırçalayın. Ancak bu yöntemde aşırı kaçmamanız önemlidir. Hidrojen peroksit yöntemi haftada bir kez uygulanmalıdır.
Sonuç olarak, dişlerin doğal olarak sarımtırak olduğunu ve yıllar içinde sarı tonu kazanacağını kabul etmeniz gerek. Bunda yanlış bir şey yok ve yapmanız gereken, düzenli olarak dişlerinizle ilgilenmek.

Düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın, dişçi kontrollerinizi aksatmayın ve dişlere zarar veren her şeyden uzak durun. Böylelikle elimizden gelenin en iyisini yapmış oluruz.

Portakal kabuğu:

Portakal kabuğu, ağız kokusu ve diş sararması için kullanılmaktadır. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.

– Portakal kabuğunun içi ile dişler her gece yatmadan önce fırçalanabilir. Kalsiyum içeriği ve C vitamini ile portakal kabuğu mikropların ağzından ve dişlerden arındırılmasına yardımcı olur.

– Ayrıca nefesi tazeler. Düzenli olarak kullanıldığında etkili sonuçlar vermektedir.

– Diş macununa kurutulmuş ve toz haline getirilmiş portakal kabuğu ve fesleğen tozu da eklenebilir.


Gösterdiğiniz çabaların karşılığını alacak ve her zaman korkmadan gülebileceksiniz. 

Sağlıklı Günler..