Kanserle Dans Derneği, meme kanseri alt türlerinden biri olan ve meme kanserli her 5 kadından birini etkileyen HER2+ için sosyal medya ağırlıklı bir farkındalık kampanyası başlattı. Kampanya, hastaları tedavi süreçlerinde sorgulayıcı olmaları için teşvik etmeyi hedefliyor.

Kanserle Dans Derneği Eş Kurucusu Esra Ürkmez, HER2+ için başlatılan kampanyayı şöyle özetledi:


Sosyal medyada başlatmış olduğumuz HER2+kampanyası ile hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı meme kanserinin tek bir türü olmadığı, hastalarımızın doktorlarına tedavileri boyunca tedavileri ile ilgili soru sormaları gerektiği konusunda bilinçlendirmek istiyoruz.

Özellikle hastalığı HER2 pozitif türü olanların, hem tedavi öncesi hem de süresinde yapılan testler, alınan ilaçlar ve uygulanan tedaviler ile ilgili soru sormalarını istiyoruz. Eskiden Her2Pozitif meme kanseri korkulacak meme kanseri türlerindendi, ancak son senelerde gelişen yeni tedavi çeşitleri ve özellikle hedefe yönelik ilaçlarla hem yaşam kalitesi hem de hastanın yaşam süresi uzatıldı.

YENİLİK VE GELİŞMELERİ HASTALARA ULAŞTIRIYORUZ

Biz medikal alanda çığır açan yeni tedavileri hastalarımıza ulaştırmakla umut aşıladığımızı biliyoruz. Meme kanseri en yaygın kadın kanseri türleri arasında yer alıyor. Eğer hastamız bilinçlenip doktoruna, "benim tümör tipim nedir, Her2 için testim yapıldı mı, hangi tedavi yöntemleri benim için uygundur" diye soruyorsa, kampanya başarılı olmuştur. Her2 pozitif kampanyamız süresince destek vermek isteyen herkesi yarışmamıza davet ediyoruz. Yarışmaya katılım için sosyal medyada #HER2miz hashtag altında sevdikleriyle çektikleri resimleri paylaşmaları yeterli olacak.

HER2 NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?

Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Nil Molinas Mandel ise kampanyanın odağı olan HER2 pozitif ile ilgili şu bilgileri verdi:

HER2 (human epidermal growth factor 2), meme kanserinin gelişmesinde rol oynayan bir gendir. Meme kanserlerinin %20
kadarında, hücreler fazla miktarda HER2 proteini üretir. Bu durum hücrelerin hızlı büyümesine ve agresif olduğuna işaret eder.

Tüm patoloji raporlarında HER2 sonucunun mutlaka belirtilmesi gerekir. Bu sonucu belirlemek üzere farklı yöntemler geliştirilmiştir: IHK (immun-histokimya) boyaması, FISH (fluoresans in situ hibridizasyon), CISH (kromojenik in situ hibridizasyon). IHK ile +3 olanlara ve FISH ya da CISH ile gen amplifikasyonu gösterilenlere, hedefe yönelik ilaçlar önerilir.

HER2 POZİTİFLİĞİ DEĞİŞEBİLİR


Hastalığın seyri sırasında, HER2 pozitif hastalığın HER2 negatif hale gelebileceği veya tam tersine HER2 negatif iken, yeni gelişen bir metastaz bölgesinde pozitifleşebileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle, hastalık tekrarlamalarında, yeni bir biyopsi alınması ve HER2, estrojenreseptörü (ER) ve progesterone reseptörü (PR) tayinlerinin yeniden yapılması önerilir.”

KANSERLE DANS DERNEĞİ HAKKINDA

Kurucu üyeleri iki arkadaş olan, Esra Ürkmez ve Ebru Tontaş, babalarının kanser olması ile başlayan bir süreçte; tedavi şekilleri, beslenme, ilaç ve yan etkileri hakkında doğru ve araştırılmış bilgi ihtiyacı sonucu, Nisan 2012'de kanserle dans blog ve Facebook sayfası ile sosyal medyada bilgi paylaşımına başladı. Kanserle Dans, Ocak 2013’de ABD’de, Mayıs’2013’de ise Türkiye’de dernek olarak faaliyet göstermeye başladı.