İdeal Topuk Boyu Kaç Olmalıdır

Gün boyunca üzerinde durduğunuz ayakların geceleri sizden 'hesap sormasını' istemiyorsanız uzman uyarılarına kulak vermekte fayda var.

İdeal Topuk Boyu Kaç Olmalıdır
Birçok insan özellikle gece yatağa girdiğinde ayak ağrısı ve sızısından uykularından oluyor. Şairin dediği gibi, 'Sokak sokak dolaştırılan' ayaklar, gün gelince hesap soruyor.

Gün içinde de fazla yürümeyi ve ayakta durmayı engelleyen ayak ağrılarının bakımsızlıktan ve yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklandığını belirten Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ali Cımbız ise hem bakıma, özellikle de ayak sağlığını bozan ayakkabı tercihlerine dikkat çekiyor.

VÜCUDU AYAKTA TUTAN TEK DENGE MEKANİZMASI


Ayakların sadece konusu açıldığında akla gelen bir organ olmaması gerektiğini söyleyen Dr. Cımbız, ayakların tüm vücudu gün boyu ayakta tutan tek denge mekanizması olduğunu hatırlatıyor.

Sağlıklı bir beden için ayakların çok iyi korunması gerekiyor ancak Prof. Cımbız, insanların ellerine baktıkları kadar ayaklarına bakmadıklarını ifade ediyor:

BİLİNÇSİZLİK YÜZÜNDEN ÇOK SAYIDA İNSANIN AYAKLARI KESİLİYOR


Dünyada şu an düzgün ayak bakımı yapmadığı için diyabet nedeniyle, yüz binlerce insanın ayakları kesiliyor. Bunun beraberinde yeterince ayak sağlığına dikkat etmediği için yürüyüşü bozulan, bel ağrısı çeken, diz ağrısı çeken insanlar var. Bu nedenle ayak bakımı ve ayağa bakılacak hassasiyet çok önemlidir.

AYAKKABININ ŞIKLIĞINDAN ÇOK RAHATLIĞINA BAKIN


Ayakkabı seçerken elbiseye yakışmasından çok rahatlığına bakılması gerektiğini söyleyen Cımbız, “Giyeceğiniz ayakkabı ayak arklarını, iç kısmını, arkadaki aşil tendonu sıkmayan ve yerdeki stresleri alan bir ayakkabı olmalıdır.

Bunun dışında üzerindeki yükü absorbe etmek için ayakkabının tabanının esnek olması gerekiyor. Kadınların giydiği beş santim, on santim topuklu ayakkabılar vücuda yük bindirmektedir ve çeşitli ayak sorunlarına davetiye çıkartmaktadır" uyarısında bulunuyor.

AYAKKABILARINIZI DA DİNLENDİRİN


Ayak sağlığını korumak için tavsiyelerde bulunan Dr. Cımbız, “Ayakkabı ayağınızı terletmemeli. Yazın giyilecek ayakkabıyı yazın, kışın giyilecek ayakkabıyı kışın giyin. Özellikle erkekler her zaman aynı ayakkabıyı giymemeli. Ayakkabının da dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun dışında ayak sağlığı için düzenli tırnak kesimi ve ayağın kurutulması da çok önemli" diyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.