Çocuklarda alerjik problemlerin erken teşhisinin önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Alerji, kronik olması, endişe ve stresle tetiklenmesi, fiziksel aktivitelerin kısıtlanması gibi faktörler nedeniyle obezite, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi ileri yaş hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor” dedi.

KALP VE TANSİYON GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK

Northwestern Üniversitesi Multidisipliner Egzama Merkezi’nin 0-17 yaşları arasında 13 bin 274 çocuk ile yaptığı araştırma astım, saman nezlesi ve egzama hastası olan çocuklarda kalp ve tansiyon hastalıkları görülme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Alerjinin erken teşhisinin hem hastalığın tedavisi hem de başka sağlık sorunlarına neden olmaması için önemli olduğunu anlatan Ebru Gözer, çoğunlukla doğuştan gelen alerjik hastalıkların her yaşta farklı şikayetlerle ortaya çıkabildiğini belirtti.

BAŞKA HASTALIKLARI DA TETİKLİYOR

Alerjinin kronik oluşu, stresle tetiklenmesi ve fiziksel aktivitelerde kısıtlamaya neden olması nedeniyle başka hastalıkları da tetikleyebildiğini söyleyen Dr. Gözer, “Araştırmalar alerjik çocuklarda obezite, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların daha sık rastlandığını gösteriyor” dedi.

Gözer, bebeklik döneminde alerjik hastalıkların cilt sorunları, tekrarlayan egzamalar, bez bölgesinde geçmeyen pişikler, kusma, karın ağrıları, kanlı yapışkan ağrılı dışkılama, huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ile kendini belli edeceğini dile getirdi.



ERKEN TEŞHİS İÇİN BU BELİRTİLERE DİKKAT

Alerjik anne ve babalarda genetik yatkınlık nedeniyle erken tanı konulma şansının yüksek olduğunu hatırlatan Dr. Gözer, “Anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeklerde sindirim sistemine ait bulgular inek sütü proteinin alerjisini akla getirmelidir.

Ek besinlerin başlandığı dönemde de döküntü, kusma, pişikler, karın ağrısı ve huzursuzluk yakınmaları varsa besin alerjisi olabilir” dedi. Burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözaltlarında mor halkalanma ile birlikte burun üzerinde çizgilenmenin ise alerjik nezle bulguları olduğunu anlatan Dr. Gözer, bu belirtilerin alerjik olması için tekrarlıyor, bazı durumlarda artıyor veya sürekli gözleniyor olması gerektiğini hatırlattı.

BELİRTİNİN BAŞLADIĞI ORTAM İPUCU VERİYOR

Kreşe gitmeye yeni başlayan bir çocukta devamlı veya tekrarlayan burun akıntısı gibi şikayetlerin enfeksiyon kaynaklı olabileceğine değinen Gözer, “Hastalar şiddetli ataklar halinde başlayan belirtilerle başvuruyorsa belirtinin hangi ortamda başladığı sorgulanmalıdır” dedi.

Solunum, üst solunum yolları ve deri bulgularının mevsimlerle ilişkisi olduğuna değinen Gözer, “Ebeveynler bu bulguların arttığı dönemlerin polen mevsimi olup olmadığını kontrol etmesi gerekir. Birkaç mevsim geçişinde benzer bulgular tekrar ediyorsa bu alerji tanısı için çok belirgin bir bulgudur” diye konuştu.

ALERJENLE TEMASI KESMEK ÖNEMLİ



Gözer, evde evcil hayvan olması veya hayvanlar ile temas sonrası yakınma gelişmesinin, küf ve rutubetli ortamlarda kalındıktan sonra solunum yolu sıkıntılarının artmasının önemli belirleyiciler olduğunu anlattı. Ayrıca alerji tanısı konulduktan sonra hasta şikayetlerinin kontrol altına alınabilmesi için öncelikle alerjene maruz kalma durumunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Gözer, “Besin alerjisinde ise diyete dikkat edilmeli, egzama için cilt bakımına önem verilmeli, ev tozundan korunmalı, ev içi nem ve sıcaklığa dikkat edilmeli, sigarasız ev ortamı sağlanmalı” diye konuştu.