Kozmetik ürünlerin kullanımına ilişkin kılavuz hazırlayan Sağlık Bakanlığı, sertifikasız kozmetik ürünlerin ticari adındaki "organik" ya da "doğal" ibaresinin kullanılmasını önledi. Ürünlerin organik bileşenler içermesi durumunda ise içindekiler listesi"nde organik bileşenler belirtilecek.

AMBALAJLAR KOLAYCA OKUNABİLECEK

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Osman Arıkan Nacar'ın onayıyla yürürlüğe giren kılavuz, tüketicileri kozmetikler hakkında bilgilendirmek, kozmetik ürünlerin yanlış kullanımından kaynaklanabilecek tehlikeleri önlemek ve güvenli şekilde kullanılmasına yol göstermek amacıyla hazırlandı.

Kılavuza göre kozmetik ürünlerin ambalajlarında yer alan bilgiler silinemeyecek, kolayca okunabilecek ve imalatçı hakkında bilgiler içerecek.

TEDAVİYE YÖNELİK İBARE KULLANILMAYACAK



Kozmetik ürün ambalajında, herhangi bir hastalığı tedavi etme veya önleme, teşhis etme veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltme, düzenleme veya değiştirmeye ilişkin ibare veya görseller yer alamayacak.

Ürünün, "kozmetik dışı işlevlere sahip olduğu, yeni saçlar çıkardığı, istenmeyen kılları birkaç seansta tamamen yok ettiği, yağları yakıp kasa dönüştürdüğü" gibi iddialara da yer verilemeyecek.

KOZMETİK ÜRÜNÜN TİCARİ ADI TÜKETİCİYİ YANILTMAMALI

Kozmetik, organik veya doğal ürün özelliği (sertifikalı olup ilgili kuruluşun logosunun olması) taşımıyorsa, ticari adında "organik" ya da "doğal" ibaresi kullanılamayacak. Ürünün ticari adında, tüketiciyi yanıltıcı ibarelere yer verilmeyecek. Kozmetiklerin organik bileşenler içermesi durumunda, "içindekiler" listesinde organik bileşenler belirtilecek.

Kozmetik ambalajında, ürünün organik veya doğal olduğunu belirten ifade, şekil veya sembol yer alması halinde bunu kanıtlayan sertifika veya belge aranacak.

Kozmetik mevzuatı gereği özel kullanım amaçlı diş beyazlatıcı ürünler, sadece diş hekimlerince satılabilecek ve bu kişilerin tavsiyesi ile kullanılabilecek. Bu kozmetik ürünleri 18 yaşın altındakilerin kullanmaması için ambalajında uyarı olacak.