Küresel Bir Salgın

Uykunun önemi ve etkileri son yıllarda bilim insanları tarafından çok fazla tartışılan konulardan biri oldu. Uyku apnesinin kalp krizi ile ölüme kadar götürmesi, kalitesiz uykunun kilo alımına neden olması gibi birçok önemli rolü var. Dünya Uyku Tıbbı Birliği ise 2008 yılından bu yana 18 Mart'ı "Dünya Uyku Günü" olarak kutluyor.

Küresel Bir Salgın
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, “Bu girişimle uyku bozukluklarının daha iyi anlaşılması ve önlenmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekiliyor” dedi.

DÜNYA NÜFUSUNUN %45'İNDE UYKU BOZUKLUĞU VAR

2016 için 18 Mart Dünya Uyku Günü’nün “İyi Uyku Ulaşılabilir Bir Rüyadır” temasıyla işleneceğini kaydeden Oya İtil, bunun “Ulaşılabilir rüya, geniş anlamda uyku bozukluklarının ortadan kaldırılabileceği” mesajını kapsadığını belirtti. Oya İtil, uyku rahatsızlıklarının önemini vurgularken, genel sağlık ve refahın önemini vurgulayarak şunları söyledi:




Uyku rahatsızlığında tanı başta gelir. Uyku bozuklukları dünya nüfusunun %45’inin sağlık ve yaşam kalitesini tehdit eden küresel bir salgın haline gelmiştir. 80’in üzerinde uyku bozukluğu vardır. İnsomni (uykusuzluk), uyku ile ilişkili solunum bozuklukları (Uyku apnesi, uyku ile ilişkili hipoventilasyon ya da oksijen azlığı ile seyreden durumlar, horlama, uykuda inleme), gündüz uykululuğu yapan santral bozukluklar, uyku-uyanıklık ritim bozuklukları, parasomni dediğimiz uykuda davranış bozuklukları, uyku ile ilişkili hareket bozuklukları gibi…

Prof. Dr. Oya İtil, TUTD olarak yaptıkları araştırma sonuçlarından söz ederken, 2010 yılında yürüttüğü çok merkezli epidemiyolojik araştırmada (TAPES) ulaştıkları sonuçları açıkladı. TAPES sonuçlarına göre, 18 yaş üstü erkeklerin % 11.1’inin, kadınların ise % 16.1’inin, uykuda solunum bozukluğu açısından yüksek riskli bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. İtil, ‘insomni’nin (uykusuzluk), erkeklerde % 8.6, kadınlarda % 15.7; huzursuz bacaklar sendromunun ise erkeklerde %3, kadında % 7.3 oranlarında saptandığını belirtti.



HASTALARIN SADECE ÜÇTE BİRİ PROFESYONEL DESTEĞE BAŞVURUYOR

Çoğu uyku bozukluğunun önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğuna işaret eden İtil, “Ancak henüz hastaların sadece üçte biri, profesyonel yardım istemektedir” dedi. Uyku tıbbının özel bir uzmanlık alanı olduğunu dile getiren İtil, Türk Uyku Tıbbı Derneği, halihazırda, uluslararası arenada ülkemizi temsil eden, Avrupa Uyku Araştırmaları Derneği, Asya Uyku Araştırmaları Derneği ve Dünya Uyku Tıbbı Birliği’nin üyesi olan, katılımcı ve kapsayıcı özelliği öne çıkan, uyku tıbbının dünya standartlarına uygun olarak icra edilmesini amaç edinmiş olan örgütsel bir yapıya sahiptir” diye konuştu.

Prof. Dr. İtil, şöyle devam etti:

TUTD olarak bu sorunların tedavisinin uluslararası standartlara uygun yapılmasını sağlamak en büyük amacımızdır. Bu konuda uyku bozuklukları ile ilgilenen, uyku laboratuarlarında çalışan hekim ve teknisyenlerimize, her yıl teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Uyku yakınmaları olan kişilerin bunu ciddiye alarak uyku ve bozuklukları konusunda sertifikalı bir uzmana başvurmalarını öneriyoruz.








Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.