Mikro dalga fırınlar sağlığa zararlımı?

Mikrodalgalar günlük yaşamımızın bir çok alanında yer almaktadır.

Mikro dalga fırınlar sağlığa zararlımı?
Tüketici tarafından mikrodalgaların en çok bilinen kulanım yolu "mikrodalga fırınlar" (MDF) dır.İlk MD fırınlar evlerde 1950 yılında kulanılmaya başlamış olup bugün USA'de yaklaşık olarak 80 milyon MD fırın olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayının yüzde ellisi ise son 5 yıla ait satışlara aittir.

Mikrodalga nedir?
Mikrodalga bir elektromagnetik radyasyondur. Tüm elektrikli araçlar örneğin motorlar, elektrikli ısıtıcılar mikrodalga yayarlar. Elektromagnetik spekturumun televizyon frekansları ile radyo frekansları arasında yer alır. Mikrodalga fırınlarının frekansları 950 MegaHertz (MHz) ile 2450 MegaHertz (MHz) arasındadır.

Mikrodalgalar;
1. Metalden yansırlar,
2. Cam, kağıt, plastik ve benzeri maddelerden geçerler,
3. Besinler tarafından absorbe edilirler.

Mikrodalga ile pişirme geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de pişirme sürecinde yalnızca besin pişer fırın ve ortam ısınmaz.Mikrodalga fırın içindeki magnetron adı verilen vakum tüpünden üretilir. Magnetron 60 HZ'lik elekrik enerjisini mikrodalgaya dönüştürür.Mikrodalgalar besin içindeki su moloküllerini titreştirerek ısıtır ve açığa çıkan ısı ile besinler pişer. Bu nedenle içinde daha çok su molekülü taşıyan besinler daha hızlı pişer.

Mikrodalga enerjisi besin içinde ısıya dönüştüğü için besin içinde bir radyasyon oluşması veya bir radyasyon bulaşması söz konusu değildir.

Mikrodalga fırınların üretimi için bir standart var mıdır?
1971 yılında USA'de Food and Drug Administration (FDA) mikrodalga fırınların sızıntı radyasyonları için bir limit değer açıkladı. FDA'ya göre bu limit mikrodalga fırının yüzeyinden 2 inch'lik (1 inch=2,54 cm) mesafede 5 miliwatt/cm2 dir. Bu FDA limiti, mikrodalgaların insan için zararlı olan limitinin altında tesis edilmiştir.

Ayrıca FDA, mikrodalga fırının kapağı açıldığında mikrodalga üretimini otomatik olarak kesen bir birinden bağımsız iki kilit sisteminin bulunmasını şart koşmuştur.Ek olarak USA'de tüm mikrodalga fırınlarını elektrik istemleri Underwrites Laboratories (UL Standart 923) tarafından test edilmektedir.Kanada ve diğer ülkeler kendi ulusal mikrodalga standartlarını oluşturmuşlardır.

Mikrodalga fırınların sağlık tehlikeleri nelerdir?
Yapılan aratırmalar mikrodalgalarına aşırı maruziyetin yanıklara neden olduğu, sperm hücrelerini öldürdüğü kalıcı sterilite sağladığı bilinmektedir. Özellikle gözlerin mikrodalgalara maruziyeti katarakt'ta neden olmaktadır. Ancak mikrodalga fırın kullanımına bağlı kazalar veya olumsuz sağlık sonuçları kayıtlara geçmediği bildirilmektedir. Genellikle kayda geçen kazalar mikrodalga fırından aşırı sıcak besinleri alırken yanmalar ve fırın içinden çıkan sıcak buharlara temas sonucu meydana gelmektedir.

Peacemaker taşıyanların mikrodalga fırınlardan etkilendiği ifade edilmiştir. Sonuçta bu etkilenmenin diğer elektronik cihazlar ile etkileşme ölçüsünde olduğu saptanmıştır. Yeni bir gelişme olarak, son zamanlarda üretilen peacemaker'lara ek koruma takılarak bu etkileşimler en aza indirilmiştir.

Ancak, peacemaker kullanan hastalar mikrodalga veya diğer radyo dalgaları üreten elektronik cihazlarla çalışmadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.