TEİS: TÜRKİYE RECETELİ İLAÇ SATIŞINA HAZIR DEĞİL

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye’nin reçeteli ilaç satışına hazır olmadığını ifade ederek, "Eczanelerimizde, astım krizi veya kalp krizi için kullandıkları ilaçları almaya...

TEİS: TÜRKİYE RECETELİ İLAÇ SATIŞINA HAZIR DEĞİL
TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye’nin reçeteli ilaç satışına hazır olmadığını ifade ederek, "Eczanelerimizde, astım krizi veya kalp krizi için kullandıkları ilaçları almaya gelen vatandaşlarımıza veya kucağında çocuğu ateşler içinde yanarken gelen babaya “Reçeten yoksa ilaç veremem denilemez" dedi.

TEİS Genel Başkanı Saydan, Türkiye’ye reçeteli ilaç satışının dayatılmaya çalışıldığını, ancak toplum ve altyapı olarak buna hazır olunmadığını söyledi. Özellikle son günlerde Sağlık Bakanlığı denetimlerinde reçetesiz ilaç sattıkları gerekçesiyle eczacıların mağdur edildiğini belirten Saydan, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı tarafından gerekçe olarak, 86 yıllık 1262 sayılı kanun gösterilmektedir. Bizler biliyoruz ki Bakanlığımız bazı grup ilaçlar (doping ilaçları, hormonlar.vb) için hatırlatma yapmıştır. Ama bazı bölgelerde yapılan denetimlerde bütün ilaçların reçeteli verilmesi gerektiği yönünde sıkıntılar hasıl olmuştur. Bizler bu ülkenin eczacıları olarak aldığımız eğitim gereği hangi ilaçları kime vermemiz gerektiğini gayet iyi biliyoruz. Sürekli kullandığı kalp tansiyon ya da astım ilacı biten hastayı gecenin bir yarısı doktor ve hastane aratmaya zorlamak akılcı ve bilinçli ilaç kullanımını sağlamaya çalışmak değil, hastalara zulüm yapmak olur. Keşke ülkemizin hekim sayısı, vatandaş ilaç bilinci uygun olsa da, bizler de sadece yazılan reçetelere göre ilaç verebilsek. Ama ülkemiz maalesef bütün ilaçların tamamen 'reçeteli' olarak verilmesi için henüz hazır değildir. Gerek SGK’nın muayene ücreti, reçete katkı payı, reçete parası gibi ağır koşulları, vatandaşlarımızın düzenli kullanmak zorunda kaldıkları ilaçları reçete yazdırmadan eczanelerimizde almak istemeleri, gerekse ülkede yetişmiş doktor ve uzman doktor sayısının yetersiz olması sonucu sürekli kullandıkları ilaçları almak isteyen hastalarımızla bu uygulama yüzünden karşı karşıya gelmekteyiz."

TEİS Genel Başkanı Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın, 86 yıllık olan ve neredeyse bir asıra yaklaşan kanunla zaman zaman eczane denetimlerinde 'hiçbir ilacı reçetesiz veremezsin' demesinin eczacıları sıkıntıya soktuğunu öne sürdü. Saydan, "Çünkü bu durumda ilaç üzerinden para kazanmaya çalışan fırsatçılara gün doğmakta, bu tür ilaçlara internet üzerinden gayet rahat olarak ulaşılabilmektedir. Daha market raflarında bulunan karekodlu ilaçlar sorunu halledilmeden eczaneleri suçlayıcı tarzda uygulamalar, denetimler yapmak, iyi niyet kuralları çerçevesinde görülmemektedir. Bizler reçetesiz ilaç satmak için değil, sürekli ilaç kullanan, ya da acil durumdaki vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek istiyoruz" diye konuştu.

İlaç Takip Sistemi (İTS) ile ilaçların vatandaşın eline ulaşılıncaya kadar kontrolünün mümkün olduğunu ancak sistemin başlangıç sırasında 1,5 yıl çok sağlıklı çalışmadığını anlatan Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Eczanelerimizde olmayan ama sistemde biz bildirim ve düşüş yaptığımız halde gözüken ilaçlar mevcuttur. Bunların düzeltilmesi için TİTCK’in bizlere yol gösteren bir kılavuz yayınlaması ve vatandaşın devamlı kullandığı veya acil olarak reçetesi olmadığı halde alma ihtiyacı olan ilaçları alabileceği bir sistemin kurulması gerekmektedir. İTS de nasıl ilaçların TC numaraları mevcut ise vatandaşlarımızın da TC numaralarını girerek verebileceğimiz bir sistem yapılması gerekmektedir.

Eczanelerde astım krizi veya kalp krizi için kullandıkları ilaçları almaya gelen vatandaşlara, kucağında çocuğu ateşler içinde yanarken gelen babaya 'reçeten yoksa ilaç veremem' denilemeyeceğini belirten Saydan, "Bu durum sonucunda ya eczacılar olarak şiddete maruz kalırız, ya da hastalarımızın sağlığını tehlikeye atmış oluruz. Biz bu durumlarla karşılaşmak istemiyoruz. 'Eczacılar 5 yıllık detaylı fakülte eğitimi almış ilaç uzmanlarıdır. Amacı dışında veya kötü amaç için kullanılan ilaçları zaten kontrollü olarak takip edilerek verilmektedir. Bakanlık tarafından kontrol edilmesi gereken ilaçlar (mor reçete, kırmızı reçete) zaten reçeteli veriliyor. Ama ağrı kesici, öksürük şurubu gibi ilaçlar, ya da devamlı kullandığı bir ilacı kaybettiği, kırdığı için gece nöbetteyken gelen hastalardan reçete mi isteyeceğiz? Bu duruma vatandaş da, hastaneler de, acil doktorları da eczacı da hazır değil" dedi.

(FOTOĞRAFLI)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.