Teknoloji Yaşlılar İçin Umut Verici

Teknolojideki baş döndürücü gelişme sayesinde, birkaç yıl önce hayal bile edilemeyen pek çok yenilik bugün günlük hayatımıza girdi. Böyle olunca bu yenilikler 7’den 70’e hepimizin sosyal yaşantısını da etkiliyor. Yapılan araştırmalar, teknoloji kullanımının yaşlıların refahlarını ve bağımsızlıklarını da artırabildiğini ortaya koyuyor.

Teknoloji Yaşlılar İçin Umut Verici
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Yıldız 'Ulusal Yaşlılar Haftası' kapsamında yaşlılık döneminde teknoloji kullanımına yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

TEKNOLOJİDEN UZAK KALMAYAN YAŞLILAR DAHA ÖZGÜVENLİ

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfus hızla artıyor. Araştırmalar dünya genelinde 60 yaş üzeri nüfusun 2025 yılında 1,2 milyara, 2050 yılında da 2 milyara ulaşacağına işaret ediyor.

Yaşlanan nüfusun yaygınlaştığı bir dünyada insanların sağlıklı ve bağımsız bir hayatı sürdürebilmesi her zamankinden fazla önem taşırken, buna karşın özellikle ülkemizde yaşlılıkta içe kapanma, sosyal hayattan uzaklaşma, yalnızlaşma, yaşlanmadan kaynaklanan fiziksel ve nörolojik fonksiyonlardaki azalmanın sonucunda daha önce yapabildiklerini yapmakta zorlanma ve bunun sonucunda özgüven kaybının arttığı görülüyor.

Teknolojideki hızlı gelişmeye uzak kalmayan yaşlılarda kendilerine duydukları güven artıyor. Yaşlılara yönelik çekici ve yararlı ürünlerin tasarlanması ve teknolojik seçeneklerin daha etkin kullanımının, yaşlıların yaşam kalitesinin iyileştiriyor ve sosyal uyumlarının kolaylaşmasına katkı sağlıyor.



SOSYAL MEDYA SOSYALLEŞTİRİYOR

Günümüzde 60 yaş üzeri kesim de bilgisayar kullanmayı öğrenirken, bu sayede ‘e-posta’ ya da ‘internet’ aracılığıyla sosyal çevreleriyle iletişim içinde oluyor. Bu da yalnızlık duygusuna iyi gelmekte. Birbirleriyle sosyal medya aracılığıyla yoğun iletişimde bulunup, sanal ortamda video klipler, çiçekler, pastalar gönderiyor, takipçiler ediniyor, arkadaşlıklar kuruyor; kısacası iki çift laf etmek için artık torunlarının, çocuklarının gözünün içine bakmıyorlar.

Beyin jimnastiği için bulmaca çözmekle yetinmek zorunda kalınmıyor, kendilerini yaşları nedeniyle sosyal hayattan dışlanmış hissetmiyor, yalnızlıklarına kismi çare bulabiliyorlar. Teknoloji kullanımı kişilerin yaşlılık döneminde yaşamlarını kolaylaştırıcı pek çok fayda sağlamasına rağmen, 60 yaş üzeri kesimin teknolojik ürün, hizmet ya da düşünceyi içeren yenilikleri en son benimseyen grup olduğu görülüyor.

Pek çok teknoloji üreten firma, onların ihtiyaçlarını düşünerek akıllı telefonlardaki yazıları büyütmekten, büyük tuşlara kadar bu yaş grubunun da rahatça kullanabileceği teknolojik yenilikleri ihmal etmiyorlar.



YAŞLILAR YENİLİKLERLE UYUM İÇİNDE OLMALI

Yaşlıların yeniliklere uyum için eğitilmeleri gerekiyor. Hatta bu eğitimin onlara gençler tarafından verilebilir. Böylece yaşlılarla gençlerin birlikte çok verimli ve güzel zamanlar geçirmesi de her iki taraf için faydalı olur. Bazı belediyelerin yaşlı kişilere bilgisayar kullanımı konusunda eğitim verdiği görülürken, bu projelerin yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor.



YAŞLILARDA TEKNOLOJİ KULLANIMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Yaşa bağlı engeller: Görme kusuru, el becerisi ve hareketliliğine ilişkin sorunlar, anlama ve kavrama güçlüğü, algıda sınırlılık gibi. Teknolojinin özellikleri: Yeni ürünlerin karmaşık yapısı, kullanım kılavuzundaki küçük yazılar, kullanılan teknik terimlerden dolayı aleti nasıl kullanacağını bilememe, bazı teknolojik yeniliklerin çalışmaması ya da kolay olmamasına bağlı sıkıntılar.

Tutum: Teknolojinin tehlikeli, pahalı, karmaşık, şaşırtıcı, öğrenmesi güç olduğuna ilişkin algı, fiyat ve bilgi yokluğu. Eğitim ve destek konuları: Eğitim almaya ilişkin mali engeller ve eğitim olanaklarının yoksunluğu. Maliyet: Gelirin kısıtlı olması nedeniyle teknolojik ürünleri satın alamama, kullanamama ya da bu ürünlere ulaşamama gibi gelir ve eğitim düzeyinde düşüklük, teknolojiye ulaşamama.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.