AB Bakanı Ömer Çelik, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çelik "Bundan sonra herşey daha iyi olacak" diye konuştu.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Gençlerin İngiltere'nin geleceğini Avrupa içinde gördükleri anlaşılıyor. Kaygı verici bir süreç yaşandı. Uzun zamandır dikkat çektiğimiz gibi İngiltere'deki siyasetçiler aşırı sağacılara fazla rağbet ettiler. Sayın Cameron Türkiye karşıtı kampanyası tutmamıştır. Biz öteden beri aşırı akımlar karşısında ana akımlar sağduyulu tepkiler veremeyorsa bu ana akımların aşırı akımların kapsama alanına girmesi anlamına gelmektedir.

BİZ NE SEYİRCİ KALIRIZ NE DE TEPKİSELLİK İÇİNDE OLURUZ

Türkiye bir Avrupa devletidir, bu tarih boyunca böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Biz ne gidişatı seyretmek ne de gidişata tepkisellikle yaklaşmak gibi bir durumuz olamaz. AB'de iki eksende tartışma yapılıyor. Daha güçlü bir AB mi olsun yoksa AB mekanizmaların geri çekilmesi ve ulusal mekanizmaların öne çıkması gibi tartışmalar vardır.

BİZ AVRUPA'NIN DIŞINDAN DEĞİL BİZZAT İÇİNDEN KONUŞUYORUZ

Avrupa Birleşik Devletleri gibi bir modelle mi devam edecek yoksa çeşitli devletlerin birleşik Avrupası gibi mi hareket edecek. Avrupa'nın değerleri sadece Avrupa'ya has değil insanlık ortak değerleridir. Bizim önemsediğimiz şey değerler Avrupasının temelinde bir birliktir. Türkiye coğrafi, siyasi, değerleri bakımından Avrupa'nın dışında bir ülke yoktur. Dolayısıyla bizim söylediğimiz söz Avrupa'nın dışından değil içinden söylediğimiz bir sözdür.

NASIL BİR AVRUPA OLMALI? BİZİM DE SÖYLEYECEKLERİMİZ VAR

Bundan sonra nasıl bir Avrupa olmasıyla ilgili söyleyeceklerimiz var. Avrupa'nın mülteci krizinde kapıyı kapatması demek değerler Avrupası'nın yok olması anlamına gelir. İngiltere'deki referandumdan çıkarılacak derslerin başında aşırı sağcıların, ırkçıların, çoğulculuğa karşı çıkanların, antisemitik, İslamofobik çevrelerin sevinç gösterilerin yanında Avrupa'lı sağduyulu insanlara ihtiyaç vardır.

AVRUPA'DA ANA AKIM SİYASET AŞIRI SAĞIN KAPSAMA ALANINA GİRDİ


Tarihte Roma İmparatorluğu'nun küresel bir güce kavuşması Asya ile Avrupa kıtasını birleştirmiş olmasıyla gerçekleşmiştir. Avrupa'yı meydana getiren değerler önemli değerlerdir. Bugün aşırı sağın ürettiği siyasete güçlü bir cevap veremeyen ana akım siyasetçiler yanlış bir yol izlemiş oldular. Türkiye kilit bir ülkedir. Herhalükarda Türkiye'nin söyleyeceği önemli sözler olacaktır.

TÜRKİYE GÖÇMEN KRİZİNDE ORTAK AKIL ÜRETEREK ÖNEMLİ BİR İŞ YAPTI

Göçmen krizi karşısında çeşitli ülkeler sınırlarını kapatıyor ve içe kapanmacı bir refleks üretiyorlar. Her devlet kendini kurtarıyorum diye kapanırsa bu kez de kendi ülkesindeki aşırı sağın, ayrılıkçı anlayışların hedefi olurlar. AB'nin karşı karşıya olduğu en büyük meydan okumalardan birisini Türkiye ortak akıl üreterek son derece önemli bir şekilde yönetmiştir.

İNGİLTERE'NİN KARARI İYİ OLMAMIŞTIR AMA HALKIN İRADESİNE SAYGILIYIZ

Avrupa'nın bugün yeni bir tazeliğe, yeni bir aşıya ihtiyacı vardır. Bu bakımdan genişleme kavramının yeniden ele alınması gerekiyor. İngiltere'nin ayrılması hem kıta Avrupa için hem dünya için iyi olmamıştır. Ama oradaki halkın aldığı karara saygı göstereceğiz.

BİZİM İÇİN BUNDAN SONRA HERŞEY DAHA İYİ OLACAKTIR


Artık yepyeni bir Avrupa var. Merkez Bankaları süreci nasıl yönetecekleri ile ilgili açıklama yapıyor. İngiltere'de şöyle bir vizyonsuzluk ortaya kondu. Aşırı sağın reflekslerine direnemedikleri için bu süreç başka yere savruldu. Net bir tablo vardır teorik olarak değil ama pratik olarak Avrupa ülkesiyiz. Bundan sonra herşey daha iyi olacaktır.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN SİYASİ HAYATI HALKIN İRADESİNE DAYANMIŞTIR


Sayın Cumhurbaşkanımız siyasi hayatı boyunca halkın iradesine dayanmıştır. Göçmen krizi konusunda herhangi bir çözüm üretememişlerdir. Bunun yerine Türkiye karşıtlığını ortaya çıkarmışlardır. Erdoğan karşıtlığı yapanlar çok iyi biliyorlar ki, Türkiye'nin AB'ye yaklaştığı en ciddi adımlar sayın Cumhurbaşkanımızın döneminde atılmaktadır.