Ahmet Davutoğlu'nun hayat hikayesi

4 yaşında öksüz kalan ve Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 bölüm bitiren Davutoğlu'nun Başbakanlığa uzanan mücadelesi...

Ahmet Davutoğlu'nun hayat hikayesi
Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık Başdanışmanlığından, Başbakanlığa uzanması beklenen yolu çocuk yaşlardan itibaren zorluklarla geçti. Davutoğlu, hastaneye yetiştirilemeyen annesi Memnune Hanım'ı kaybettiğinde henüz 4 yaşındaydı.

ÜVEY ANNESİ HER ZAMAN GERÇEK ANNESİ GİBİYDİ

Türkiye gazetesinden Buket Güven'in haberine göre; Taşkent'te nakliye işleri ve kunduracılık ile uğraşan babası Mehmet Bey, kısa zamanda yeniden evlendi. Sefure Hanım küçük Ahmet'in üvey annesiydi ama ona hiçbir zaman gerçek annesini aratmadı. Ahmet'e tam anlamıyla kol kanat gerdi, annesinin yokluğunu hissettirmemeye çalıştı. Ahmet Davutoğlu, bu 'ikinci anne'sini her zaman minnet ve şükranla andı. Onun hakkında konuşurken 'Beni ve kardeşlerimi hiçbir ayrım gözetmeden bir Anadolu terbiyesiyle büyüttü' diyordu. Ahmet Davutoğlu'nun doğan ilk kızına ikinci an­nesinin adını (Sefure) vermesi minnetinin bir ifadesiydi. Babası Mehmet Bey oğlunun işletme okumasını, işlerini ona devretmeyi düşlüyordu.

4 YAŞINDA ÖKSÜZ KALDI

Mehmet Bey, ilk eşinin ölümünün üzerine İstanbul'a gelerek Fatih'e yerleşmişti. Fatih'teki evde babaanne, baba, amca hep birlikte oturdular. Canı kadar sevdiği babaannesi onun için, “Oğlun ola kızın ola. Oğlun­la ordu, kızınla oba olasın. Koç koç oğlanların ardına düşe, dünyalar ayaklarına gele, herkes sana akıl danışa” diye dua ederdi. Davutoğlu bu duayı da, “Sabah okula giderken, babam işe giderken hepi­miz sıraya girer babaannemin elini öperdik. Bu, babaannem 95 yaşında ölene kadar aksamadı. Şimdi de o duaların bereketini her zaman his­sediyorum' sözleriyle hatırlatmıştı. Hala Nilüfer Özlü, bir televizyon programında yeğenini anlatırken gözyaşlarını tutamamıştı. Hala Özlü “4 yaşında öksüz kaldı. Çok zorluklarla büyüttük. 4 kardeşlerdi. Annesi aniden öldü. Ama elhamdülillah annemim duası onu bu derecelere getirdi” sözleri ile yeğenini anlatmıştı.

BOĞAZİÇİ'NDE 2 BÖLÜM BİTİRDİ

Davutoğlu 12 yaşında yatılı olarak İstanbul Erkek Lisesinde okumaya başladı. Başarılı bir lise eğitiminin ardından Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Böylece, Boğaziçi'nde iki bölümü birden bitiren ilk öğrenci ünvanını aldı. İngilizce, Almanca ve Arapça bilen Davutoğlu, akademik kariyer basamaklarını hızla tırmanıp profesör oldu.

ABDULLAH GÜL İLE BİR MAKALE ARACILIĞIYLA TANIŞTILAR

Abdullah Gül ile 1980'lerde tanışmışlardı. Bir makalesi, Gül'ün ilgisini çekmiş, danışmanlığı da Gül'ün başbakan olmasıyla resmileşmişti. Belediye başkanlığı öncesinde tanıştığı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduktan sonra da bu görevine devam etti. Davutoğlu, o dönemde "gölge dışişleri bakanı" gibi dış temaslarda etkili olmaya başladı. AB ile temaslar, Kıbrıs müzakereleri, Irak savaşı gibi her alanda rol aldı.

3 YIL SONRA AYRILACAKTI

Göreve gelirken iki üç yıl sonra ayrılmayı, kitap yazmayı, üniversiteye dönmeyi hayal ediyordu. 2007 seçimleri yaklaşırken ayrılmaya niyetlendi. Ne Erdoğan kabul etti bunu, ne de Gül... Aniden kendisini yeniden yoğun bir diplomatik trafik içinde buldu. Şimdi ise Başbakan Davutoğlu oldu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.