Balkon konuşması yapmak istemeyen Davutoğlu nasıl ikna oldu

Genel Seçim sonuçları belli olunca balkon konuşması yapmak istemeyen Ahmet Davutoğlu'nu kurmayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ikna etti.

Balkon konuşması yapmak istemeyen Davutoğlu nasıl ikna oldu
Seçim gününü Konya’da geçiren Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, tek başına iktidar beklentisi ile saat 20.00 civarında Ankara’ya dönmeyi ve AK Parti’nin balkonundan bir konuşma yapmayı planlıyordu. Değişik şehirlerde gelişmeleri izleyen partinin bütün karar alıcıları da olası bir balkon konuşması için Ankara’ya toplanmıştı.

ODA KONUŞMASI
Ancak saat 20.00’yi gösterdiğinde, sandıklardan gelen rakamlar AK Parti açısından tek başına iktidarın imkânsız olduğunu göstermişti. Bu da ‘balkon konuşması’ ihtimalini düşürmüştü. Ankara’da toplanan karar alıcılar da Parlamento’da çoğunluğun yitirildiği tablo karşısında şaşkındı. Yine de sağlıklı bir değerlendirme yapmak için Başbakan Davutoğlu’nun Ankara’ya gelmesi istendi.

Davutoğlu, Ankara’ya planlanan saatten daha geç geldi. Balkon konuşması yapmak yerine basın açıklaması yapma niyeti vardı. Zaten seçimden bir gün önce Kahramanmaraş’ta görüştüğü gazetecilere böyle bir durum yaşandığı takdirde ‘balkon’ değil ‘oda’ konuşması yapacağını ifade etmişti. Balkon konuşması için hazırlanan alanda da yeterli kalabalık toplanmadı.

FATURA KİME KESİLECEK
Parti koridorlarında sohbet eden partililerin tamamı muhasebe konuşmaları yapıyordu. Çoğunluğun hissiyatı, Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasındaki konumu ve üslubunun AK Parti’ye bu sonucu yaşattığı yönündeydi. Partinin ileri gelenleri de bu yorumu paylaştı. Ancak, “Cumhurbaşkanı inmeseydi oylar yüzde 35’te de kalabilirdi” diyenler de oldu.

Kurmayları Davutoğlu’na ‘Her şeye rağmen 1’inci parti olduk, 20 milyon oy aldık, yenilgi havası olmasın’ telkininde bulundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın telkini de balkon konuşmasından yana oldu.

KONUŞMA DEĞİŞTİ
Parti önünde balkon konuşması için ayrılan ama 50-100 kişinin toplandığı alan, bu karardan kısa süre sonra tıka basa doldu. Gençlik örgütü balkon konuşması için yerini alınca parti yöneticileri ve 62. Hükümet’in bakanları balkondaki yerini aldı. Yüzler asıktı. Davutoğlu da zafer konuşmasının sadece girişini yapmasına karşın, planladığı konuşmayı gerçekleştiremedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.