Başbakan Davutoğlu, dün açılış ve miting için gittiği Almanya’da gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Ahmet Davutoğlu’nun Gülen ile görüşmesinden sonradan haberim oldu” şeklindeki sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Gül ile BM Genel Kurulu için New York’taydık. Ben hafta sonu Pensilvanya’ya geçtim.

Görüşme öncesi ve sonrasında ona bilgi verdim. Fethullah Gülen ile yaptığım görüşmeden Sayın Abdullah Gül’ün haberi vardı. Gitmeden önce de dönüşte de kendisine bilgi verdim. Sayın Abdullah Gül’e saygım sonsuz ama zihnim çok berrak, hiçbir görüşmeyi devlet kaydı dışında yapmadım. Bir nezaket ziyareti değildi, Paralel Yapı görüşmeyi kaydettiyse açıklasınlar.”

Davutoğlu, görüşmede Gülen’e “Türkiye’ye dönmeniz, iletişime açık olmanız şüpheleri giderir. Türkiye’de olmamanız iletişimi zorlaştırıyor” dediğini de aktardı. Başbakan, Çözüm Süreci’ne ilişkin de şöyle dedi:

“Süreç durdu demek doğru değil. 6-7 Ekim olayları olmasa süreç yıl sonuna kadar tamamlanabilirdi. Bu konuda psikolojik ve yasal eşikler aşıldı. Aşamadığımız tek şey HDP ile Kandil’in dar hesapla süreci kendine yontma çabası. Gereğini yapın, silahları seçimden önce bırakın.”

Yurtdışına yeni vaatler
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu’nun yeni hizmet binasının açılış törenine ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Dortmund’da düzenlenen “Dortmund Buluşması” etkinliğine katıldı.

Yurtdışındaki vatandaşlara yönelik yapacaklarını açıklayan Davutoğlu, özetle şunları söyledi: “Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz. Özellikle boşanma, miras meselelerinde söz konusu olan tanıma ve tenfiz davalarını hızlandırarak kolaylaştırıyoruz. Yani Almanya’da alınan bir hukuki kararın Türkiye’de tanınması, orada alınan kararın burada tanınması için talimatları verdim. Artık iki hukuki işlem olmayacak.

7 Haziran’dan sonra inşallah ilk girişimlerimizden biri, size seçilme hakkını da getirmek. Türkiye’de 85 seçim bölgesi var. İnşallah 86’ncısını da yurtdışı için kurarız ve sizlere de kendi temsilcilerinizi seçme hakkını vereceğiz inşallah. Yurtdışındaki vatandaşlarımıza, şimdi Almanya’da olup da okuyan gençlere, akademik destek ve burs sağlıyoruz.

Lisans bursu olarak 500 avro, yüksek lisans bursu olarak 700 avro, doktora bursu olarak bin avroluk burs desteği veriyoruz. Yurtdışından getirilen araçların Türkiye’de kalış süresini 2 yıla çıkarıyoruz. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını 100 avroya indiriyoruz.”