Son sözü millet söyler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni anayasanın milletin temel talebi haline geldiğini söyledi. Erdoğan, "Yeni anayasa konusunda artık yolun sonuna gelinmiştir. Muhalefet ne yaparsa yapsın, Türkiye yeni anayasa yolunda mesafe almaya devam edecektir" dedi. Türk Parlamenter Birliği'nin TPB Parlamento Dergisi'ne konuşan Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

MEVCUT SİSTEM ÇARE DEĞİL

Yeni anayasa sadece mevcut anayasanın yeniden yazımı değil asıl olarak, Türkiye'nin yeni bir yönetim anlayışına kavuşması için lazımdır. Bu bakımdan yeni anayasa ile birlikte başkanlık sisteminin de tartışılması gayet tabiidir.

Mevcut sistemin sorunlarımıza çare olmadığı bugüne kadarki tecrübelerimizle sabittir. Dünyada, tıpkı farklı parlamenter sistem uygulamaları gibi, pek çok başkanlık sistemi uygulaması mevcuttur. Bunların hepsini elbette inceleyeceğiz, ama asıl önemlisi neye ihtiyacımız olduğudur.

SON SÖZ MİLLETİNDİR

Başkanlık sistemini şu veya bu ülkeden aynen almak yerine, kendi ihtiyacımıza göre kendimiz tasarlamalıyız. Milletimizin her geçen gün başkanlık sisteminin faydalarını daha iyi anladığına ve bu yöndeki desteğini artırdığına inanıyorum.

Türkiye'de tepeden inme kararların alındığı, tepeden inme sistemlerin dayatıldığı dönemler artık geride kalmıştır. Başkanlık sistemine karşı çıkanlar, mevcut düzenden memnunlarsa bunu açıkça ifade etsinler. Değillerse, kendi alternatiflerini getirsinler. Diğer meselelerde olduğu gibi son sözü söyleşecek olan millettir.

HESABINI MİLLETE VERİRLER

Yeni anayasa, siyasi tercih meselesi olmaktan çıkmış ve milletimizin beklentisi haline dönüşmüştür. Türkiye'nin yeni anayasasına kavuşmasına engel olmaya çalışan herkes, bunun hesabını millete verecektir. Ülkemizde muhalefet tembelliği diye bir sorun olduğuna inanıyorum.

Muhalefet adına yapılan tek iş iktidarın 'ak' dediğine 'kara' , 'kara' dediğine 'ak' demekten ibaret. Türkiye böyle bir muhalefeti hak etmiyor. Yeni anayasa konusunda artık yolun sonuna gelinmiştir. Muhalefet ne yaparsa yapsın, Türkiye yeni anayasa yolunda mesafe almaya devam edecektir. İdeal olanı bu işin uzlaşmayla neticelendirilmesidir. Ama uzlaşma olmuyorsa, o zaman bu işe talip olanlar kendi çalışmalarını ortaya koyarlar ve milletimizin önüne çıkarlar.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörün karakterinde vahşet vardır, ahlaksızlık vardır, kan dökme vardır. Ankara'nın en kalabalık yerinde kadın-erkek, yaşlı-genç, öğrenci-çalışan, hedef gözetmeksizin bir eylem gerçekleştirildi. Sonra benzer bir eylem İstanbul'da, bir başka terör örgütü tarafından tekrarlandı. Üstelik, Türkiye terör örgütlerinin silahlı elemanları yanında, bir de çeşitli kisveler altında bunları destekleyen silahsız teröristlerin saldırılarına maruz kalmaktadır.

BİR GÜNÜ NASIL GEÇİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dergiye bir gününü nasıl geçirdiğini de anlattı: "Kahvaltı sırasında haber özetlerine ve gazetelere göz atar, o günkü programıma ilişkin hazırlıklarımı yaparım. Cumhurbaşkanı Külliyesi'ndeki programlarım genel olarak saat 11.00 gibi başlar. Çalışmalarımın bitiş saati çoğu zaman gece yarısını bulur.

Son olarak ertesi günün programını gözden geçirir ve istirahate çekilirim. Sadece hafta sonlarını, en azından bir kısmını ailemle geçirmeye gayret ediyorum." Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun iş temposuna rağmen spor yapmaya gayret ettiğini de belirtti.