Erdoğan susmasın da bu iş nereye gidecekse gitsin!

Cumhurbaşkanı'nın Ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut, Erdoğan'ın konuşmasıyla dolar kurlarının fırlamasını savunacağım derken akıl almaz ifadeler kullandı. Bulut, "Erdoğan susmasın da Türkiye nereye giderse gitsin" demeye getirdi.

Erdoğan susmasın da bu iş nereye gidecekse gitsin!
TRT Haber'de Hasan Kurtulmuş'un sunduğu Derin Analiz programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, doların yükselişine ilişkin ekonomi çevrelerinde ve medyada yapıladığını iddia ettiği spekülasyonları değerlendirdi.

Bazı basın yayın organlarında çıkan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirten Yiğit Bulut, "Erdoğan sussun, dolar yükselmez" diyenlere karşı da "Bakın, Sayın Cumhurbaşkanı'nın söylediği sadece bir faiz, sadece bir kur politikası değildir. Bu bir paradigma tanımlamasıdır.

Cumhurbaşkanı susarsa Türkiye rahatlar diyorlar. Hayır rahatlamasın. Bu iş nereye gidecekse gitsin. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı'nın söylediği bir paradigma tanımlamasıdır. 28 milyon dolarla dolarla kuru 2.53'e getirdiniz diye devletin paradigma tanımlaması değişmez. Yarın Merkez Bankası 1 milyar dolar satarsa, yaptığınız spekülasyonun altında kalırsınız" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Yiğit Bulut sözlerine şöyle devam etti:

"Devletin bir kur hedefi olmaz. Devletler, merkez bankaları kur hedeflemez. Yani 2.50'yi, 2.52'yi savunmaz. Ama yarın öbür gün devlet elindeki imkanlarla piyasaya 100 milyon dolar, 200 milyon dolar, 1 milyar dolar verdiği zaman kuru rahatlıkla bir saat içinde 2.45 seviyesinde görebilirsiniz. Kaldı ki, (dolar/tl günlük grafiğinde) son bar 28 milyon dolar farkla oluştu.

ATEŞE BENZİN DÖKEN HABERLERE İTİBAR ETMEYİN

Bugün bazı gazetelerin internet sitelerinin, özellikle Gezi olaylarına benzin döken gazetelerin internette yaptığı 'Dolar koptu gidiyor, Türkiye şöyle oluyor, Türkiye böyle oluyor' dedikleri hareketin temeli 28 milyon dolarlık farktır. Piyasada 78 milyon dolar talep var, 50 milyon dolar (Merkez Bankası tarafından) satış var. Fark 28 milyon dolar. Bugün piyasaya eğer 100 milyon dolar satılsaydı kur 2.50'nin altında olacaktı. Eğer 200-300 milyon dolar satılsaydı kur 2.45'in altındaydı belki de.

Ben buradan herkese sesleniyorum. Bu tip haberlere, özellikle ateşe benzin dökmeye çalışanların yapmış olduğu haberlere itibar etmeyin.

Hiç lafı sakınmaya gerek yok. Birileri de, Sayın Cumhurbaşkanı'nın tanımlamış olduğu paradigma üzerinden, Sayın Cumhurbaşkanı'nı o paradigmanın içine hapsetmeye çalışıyor. 'Cumhurbaşkanı konuştu, döviz kuru yükseldi. Cumhurbaşkanı konuştu, doğalgaz fiyatında indirim yapamadık. Cumhurbaşkanı konuştu, benzine zam geldi' diyorlar.

Yine aynı gazetelerin internet sitelerinde akademisyenler, köşe yazarları, siyasetçiler malesef bu eğilimdeler.

SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN SÖYLEDİĞİ BİR PARADİGMA TANIMLAMASIDIR
Bakın, Sayın Cumhurbaşkanı'nın savunduğu bir faiz politikası, bir kur politikası değildir sadece. Bir paradigma tanımlamasıdır. Altını çiziyorum. Üretim merkezli, 1800'lerin başından itibaren bu topraklara dayatılan üretimsizlik paradigmasının yerini, üretim merkezli yeni bir ekonomik paradigmanın alması savaşıdır bu.

Sayın Cumhurbaşkanı hem uçakta, hem gazetecilerle konuşurken çok açık söyledi: Batılı güçlerden taraf olanlar, bizden taraf olanlar.

Ve birileri şunu beklemesin. 'Kur yükseldi, psikolojik baskı altında kaldı, Cumhurbaşkanı tezinden vazgeçti.' Hayır, bu Türk devletinin tanımladığı paradigmadır. Bu sabah ekonomi televizyonlarını özellikle izledim, şu tip yorumlar yapılıyor: 'Sayın Cumhurbaşkanı susarsa, bu faiz kavgası biterse Türkiye rahatlar' diyorlar.

İŞ NEREYE GİDECEKSE GİTSİN
Hayır rahatlamasın. Bu nereye gidecekse gitsin. Çünkü bu bir paradigma tanımlamasıdır. 28 milyon dolarla dolarla kuru 2.53'e getirdiniz diye devletin paradigma tanımlaması değişmez. Yarın Merkez Bankası 1 milyar dolar satarsa, yaptığınız spekülasyonun altında kalırsınız."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.