22 Temmuz operasyonu kapsamında 100’ye yakın polis gözaltına alınmış ve arasında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 26 polis tutuklanmıştı. Yapılan operasyona ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezleke, geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştı.

Milliyet Gazetesi'nden Damla Güler'in haberine göre, yaklaşık bin 700 sayfadan oluşan fezlekede ilk olarak yasadışı dinleme yaptığı iddia edilen polislerin mağdur ettiği isimlere yer verildi.

Bu isimlerin en başında dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer alıyor. Erdoğan’ın ardından ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ikinci müşteki olarak fezlekeye konuldu. Hükümet üyeleri Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan, Numan Kurtulmuş, efkan ala, Mehmet Şimşek’in yanı sıra eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Danışmanları Mustafa Varank ile Sefer Turan da müşteki sıfatıyla fezlekede yer aldı.

101 müştekinin bulunduğu fezlekede aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de olduğu 80 kişi ise şüpheli olarak yer aldı.

BİR NUMARA GÜLEN, İKİ NUMARA EMRE USLU
Fezlekede 1 numaralı şüpheli olarak ise Fethullah Gülen yer aldı. İki numarada ise gazeteci Emre uslu bulunuyor.

Üçüncü şüpheli ise eski bir savcı olan şu anda da Bugün Gazetesi'nde yazılar yazan Gültekin Avcı oldu.

İnceleme sonucunda 2010-2013 tarihleri arasında yürürütülen Selam Tevhid soruşturması kapsamında çok sayıda siyasetçi, gazeteci işadamı hakkında dinleme yapıldığının tespit edildiği fezlekede belirtildi.

İkinci Gülen dosyası
Öte yandan edinilen bilgiye göre Fetullah Gülen hakkında bu soruşturma kapsamında da yakalama kararı çıkarılacak. Daha önce “Tahşiyeciler” grubuna kumpas kurulduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkartılan Gülen için ikinci kez yakalama çıkmış olacak.

Bu dosya ile Tahşiyeciler dosyasındaki Gülen ile ilgili deliller birleştirilerek kırmızı bülten talebi için Adalet Bakanlığı’na gönderilecek. Emre Uslu hakkında da yakalama kararı çıkartacak olan savcılık Gültekin Avcı’yı önümüzdeki günlerde ifadeye davet edecek.

İlk kez FETÖ denildi
Emniyetteki ‘’paralel yapı’’ soruşturması kapsamında, İstanbul merkezli 12 ilde düzenlenen son operasyona ilişkin hazırlanan fezlekede, “Örgütün en önemli hedefinin, yasal veya yasa dışı dinleme, izleme, raporlarla elde ettiği bilgileri tehdit-şantaj olarak kullanmak ve Türkiye’de devletin bütün anayasal kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirmek, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük, etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelmek olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekede, terör ve terörizm kavramı ile amacı tanımlanırken, “paralel devlet yapılanması” ifadesinin yanı sıra ilk kez “Fethullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) ifadesi de kullanıldı.