Skorsky helikopterimiz sis ya da teknik bir arıza nedeniyle kırıma uğradı. 4 personelimiz şehit oldu. Askerlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Sivas İmranlı'daki polis aracının kazasıyla ilgili 3 polisimiz şehit oldu onlara da allah'tan rahmet diliyorum.

Kobani protestoları sonrası vahşice cinayetler işlenmiştir. İnsanların canlarına zarar verilmesinde canavarsa hislerle adam öldürme denilen eski bir hukuki terim vardı. İnsanlar 3-5 kattan atılmakta, yakılmakta, eşi başörtülü olduğu için öldürülen insanlar var.

Bunu yapanların da özür dileme, af dileme gibi bir erdemli davranışı da yapacağını umuyorum. HDP'nin yaptığı sokak çağrısı ortada. Bu çağrı üzerine 11 ilde toplumsal olaylar yaşandı. 11 Ekim 2014 tarihine kadar devam eden olaylarda 20 ilimizde şiddet boyutunda eylemler yaşandı. 17 ilimizde de şiddet içermeyen olaylar meydana gelmiştir. 2 Emniyet görevlimiz şehit olmuştur. Çatışmalarda 5 örgüt mensubu ölü olarak yakalanmıştır. 275 kişi tutuklanmıştır.

Maalesef müzeler kütüphaneler yakılmıştır. Van'da Kızılay Kan Bağış aracı yakıldı. 8 belediye binası 68 parti hizmet binası 161 emniyet binası 240 okul binası 2 bin 39 bina zarar gördü.

415 vatandaşımız yaralandı. Toplam 1417 araç tahrip edilmiştir.

Bu olaylarda vahşet ön plandadır. Kuyumcu dükkanları başta olmak üzere yağmalanacak ne kadar mekan varsa yağmalanmıştır. AK Parti ve HÜDA-Par binalarına saldırılar olmuştur. Patnos belediyesi ve 10 hizmet aracı yakılmıştır. Bir anda ortaya çıkan gayet organize edilmiş bir şiddet hareketi ve terör olayıyla karşı karşıya kaldı. Fedakar güvenlik güçlerimiz elinden geleni yaptı ancak bundan sonra bu gibi olaylara erken müdahale ve istihbarat çalışmaları için elimizden geleni yapacağız.

İNCİRLİK KONUSU

İncirlik üssüyle ilgili savaş uçaklarının ve silahlı ihalarla kullanılması söz konusu olabilir mi?

Farklı kişiler açıklama yapabilir, maksadnı aşabilirler, bazı temennilerde bulunuyor olabilirler. Türkiye'yi görevlendirmiş gibi gösterebilirler. Dışişleri Bakanımız ABD'dedir. Malatya ziyaretinde sayın Başbakanımızla birlikteydik. Uçaktaki açıklamalarını da gazetelerden okuduk. Bu konuda muhatap olan Dışişleri Bakanı ne diyorsa onlara dikkat etmelidir. IŞİD'e karşı koalisyonla işbirliği yapmaktayız. Ülkemize yönelik bir terör tehdidi var. Bu bağlamda terörle mücadele konusu dışında İncirlik'le ilgili yeni bir gelişme yoktur. Suriye'deki IŞİD faaliyetlerine karşı atılacak adımların bütün unsurları hakkında ABD ile yaptığımız görüşmeler sürecektir. Harekat Daire Başkanımız ABD'de çalışmalara katılmaktadır.

Bu ulusal çıkarlarla örtüşecek çalışmaları birlikte yapacağımızı herkes bilsin.

Zarar gören kamu kuruluşlarıyla ilgili Maliye Bakanlığı'na giden Valilik tespitleri sonrası gerekli adımlar atılır. Bu zararı yapanlardan zararların temini sağlanabilir. Bunların dışında ceza ve medeni hukuku içerisinde tazmin yoluna gidilecek şekilde adımlar atılabilir. Parti teşkilatlarımıza yönelik saldırılarda partimiz kendi bütçesinde gerekli adımları atacak.

Bireysel zararlar karşısında da gerekli adımlar atılacaktır. HDP'li belediyeler itfaiyeleri vermemiştir. Valilik tarafından el konulan itfaiye araçlarının önüne taş koydular. Şoförleri ortadan kaldırdılar. Maddi zarardan bahsettim. Hükümetimiz bu zararı karşılayacaktır.

İÇ GÜVENLİK KONUSUNDA BİR REFORM DÜŞÜNÜYORUZ

Öyle bir organizasyon olmalı ki bu tür olaylar anında bastırılmalı. İstihbarat olarak bir eksiklik olmamalı. Yeni bir mekanizmayı gündeme getirmeliyiz. Belki yıllar öncesinden bugüne kadar geldiğimizde neler yapabileceğimizi düşünelim. Eski ceza kanunu gitti, bir taraftan medeni ve ceza kanunu geldi. meclis'te uzun çalışmalar oldu. 90'lı yıllarda ortaya çıkan Terörle Mücadele Kanunu'nun gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyorduk. TMK bugün yürürlükte keşke bir an önce kurtulabilsek ama eşkıya uyumuyor. Bu ülkenin birliğine kast edenlerin neler yapabileceğini gördük.

Bugün AB ve Amerika'da polisin yetkisi bizde yok. ABD'de polis sizi durdurduğunda elinizi direksiyonda kaldırmaması belirtilir. Eğer hapşırırsanız kurşunu yediniz. madem AB muktesebatına uyum düzenlemesi yaptık . Yeni bir iç güvenlik düzenlemesi yapılacaktır. Ama bunların hepsi hukuk içinde yapılır.

Türkiye'yi 90'lara geri mi götürmek istiyorsunzu diyorlar. Son yaşanan olaylar ortada halkımız ve hükümetimiz buna izin vermedi. Arkalarındaki toplumsal destek de kaçtı gitti.

Eğit donat konusunda söylediğimiz şey şu: Biz Suriye'deki ılımlı muhaliflerin kuvvetlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ilımlı muhalefet sahada zayıf kalınca onların yerini El Nusra, El Kaide dediğiniz IŞİD dedikleri doldurdu. Eğer yardım yapılabilseydi hem teçhizat bakımından hem de moral bakımından Esad'a karşı başarılı olabilceklerdi.

Böyle bir faaliyetin Türkiye içinde en uygun olan yeri konusunda çalışmalar yürütülüyor. Yabancı unsurları içinde barındırmaması düşünülüyor. bu eğitimlerin yapılacağı yer konusunda henüz bir karar verilmemiştir.

MGK Genel Sekreteri de gelmişse benim olduğum sürede Bakanlar Kurulu'na gelmedi. 30 Ekim'de MGK yapılacak. Genel Sekreteri çağırır talimat verir. Gündemi belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı'nındır. HAngi konular görüşülecek bilmiyorum.

BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI

Barzani'nin açıklamalarını okudum. Türkiye bize yardım etti ama yeterli değil dedi. Bizim Kuzey Irak yönetimiyle türkiye'nin bir sorunu yok. Kobani için bazı talepler olmuş olabilir. IŞİD'in Musul'dan sonra Erbil üzerine yürümesi ve bazı silahlı güçlerin Kuzey Irak'a gönderilerek IŞİD'e karşı adım atılmamasıydı. Neden bu adımları atmadığımızı sayın Barzani çok iyi biliyor.