CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilişim Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, milletvekillerinin "tbmm.gov.tr" uzantılı mail adreslerine erişim yetkisi üzerinden, vekillerin akıllı cep telefonu ve tabletlerindeki tüm verilerinin fişlendiği açıkladı.

Aksünger, TBMM Başkanlığı’nın 2014 yılı Eylem Planı’nda yer alan milletvekillerinin makam telefonu ve GSM hatlarına ait görüşme datalarının elektronik ortama alınmasına ilişkin çalışmayı ortaya çıkarmış ve bu durumu BUGÜN Gazetesi kamuoyuna yansıtmıştı.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI
Skandal, Aksünger’in danışmanı Kamil Canbaz’ın cep telefonunda yaşanan teknik sorunun ardından ortaya çıktı. Canbaz'ın cep telefonunun çökmesinin ardından e-posta ve programlar yeniden yüklendi. Aksünger'in e-postasının yüklemesi sırasında tüm verilere erişim izni istendi. İzin talebi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na sorulunca, bunun yeni bir uygulama olmadığı bildirildi. Milletvekillerinin özel tüm verilerine ulaşım olanağı sağlayan bu izni, bilmeden onayladığı anlaşıldı.

ANLAMADAN ONAY
Yükleme ve güncelleme sırasında verilen izinle milletvekillerinin tümünün veri ve özel verilerinin alındığını belirten CHP'li Aksünger şunları kaydetti: "Milletvekillerinin tümü, anlamadan bu onayı verdi. Vekiller tek tuşla onayladı. Kimse bilmiyor. Bu milletvekillerinin resmen fişlenmesi demek. Milletvekiline bunu yapan zihniyet, vatandaşa ne yapar bilemiyorum. Benim kişisel verilerimle senin ne işin olur?

Meclis Başkanlığı’nın derhal açıklama yapması gerek.TBMM Başkanlığı tarafından yürütülen e-posta sistemine ulaşım için bu yetkilerin istenilmesi, Anayasa, insan haklarına, kişisel verilerin gizliliğine, haberleşme hürriyetine aykırıdır. Elde edilen kişisel veriler kim tarafından, nerede tutuluyor?”

BİLGİLER MİT VE EMNİYET İLE PAYLAŞILDI MI?
CHP’li Aksünger, Meclis Başkanı Çiçek’in yanıtlaması istemiyle 24 Şubat 2015'te verdiği soru önergesinde, konuyu gündeme getirerek şu soruları sormuştu: *Milletvekillerinin kullandığı cep telefonu, e- posta, fakslarla ilgili log kayıtları TBMM Başkanlığı tarafından tutulmakta mıdır?

Tutuluyor ise gerekçesi nedir? Bu durum yasal mıdır? *Bu şekilde elde edilen verilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu veriler MİT, Emniyet İstihbarat gibi herhangi bir kurumla paylaşılmakta mıdır? *TBMM Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda MİT, Emniyet istihbarat elemanlarından görevlendirilmiş elemanlar var mıdır?