Türkiye'nin en önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN), Altay Tankı Güç Grubu (motor ve şanzuman) geliştirmesine resmen başlıyor.

Altay tankının motor ve aktarma organlarının geliştirilmesi için geçen yıl Ağustos ayında Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile görüşmelere başlayan TÜMOSAN sözleşmeyi yarın imzalayacak.

TÜMOSAN hisseleri yüzde 11.03 yükseldi
Yapılan açıklamanın ardından TÜMOSAN'ın hisseleri yüzde 11.03'e yükselerek tavan fiyat olan 7.95 lirayı gördü.

Milli onur
Savunma sanayii için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek firma olma onuruna erişen TÜMOSAN, belirlenen sürede ALTAY Tankı için güç grubunun tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve ALTAY Tankı'na entegre edilerek kalifiye edilmesini gerçekleştirecek. ALTAY Tankı Güç Grubu dizel motor ve hidromekanik transmisyon tasarım yeteneğini kazanacak.

Geliştirme süreci içerisinde TÜMOSAN 1500 BG tank motorları da dahil olmak üzere 300-1600 beygir gücü aralığında dizel motor ve tasarım yeteneğine sahip olacak. Projenin başarı ile sonuçlandırılması sonrasında TÜMOSAN, savunma sanayii kapsamında benzer projeleri yürütme konusunda da önemli bir tecrübeye sahip olacak.

Yılda 75 bin motor üretiyor

1975 yılında kurulan TÜMOSAN, Türkiye'nin ilk dizel motor üreticisi. Yıllık 45.000 adet traktör ve 75.000 adet dizel motor üretim kapasitesi bulunan şirketin 50 -115 HP aralığında 3 ve 4 silindirli motorları ile yine aynı güç kategorisinde 2WD - 4WD çekiş özellikli, kabinli ve tenteli olmak üzere 11 seride 200'ün üzerinde farklı model traktörü bulunuyor. TÜMOSAN, 125-135 HP dizel motor olmak üzere büyük güç segmentindeki traktörleri piyasaya arz etmeye hazırlanıyor.

10 yıllık Ar-Ge'nin karşılığı

Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veren TÜMOSAN, bu alandaki çalışmalarını 2004 yılından bu yana, TÜBİTAK'ın desteği ve İTÜ'nün danışmanlığında sürdürüyor. TÜMOSAN Ar-Ge Merkezi, İTÜ Teknokent'te otomotiv alanında faaliyet gösteren ilk uygulama olma özelliğini taşıyor.

TÜMOSAN, araç tasarımı şemsiyesi altında sektörde kritik alt sistem olarak kabul edilen dizel motor, transmisyon, elektronik kontrol üniteleri çalışmalarına öncelik veriyor. Yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları kapsamında halihazırda ürettiği 3 ve 4 silindirli motor üretim güç aralığını 50-135 HP aralığına çıkarırken aynı üretim teknolojisini kullanarak 6 silindirli dizel motorla güç seviyesini 205 HP seviyesine çıkarmayı planlıyor.