ÇİPRAS çark etti!

Başbakan Alexis Çipras, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüşmeye razı oldu.

ÇİPRAS çark etti!
Yunanistan çıkmak istediği uluslararası yardım programı konusunda kreditörleriyle görüşmeye razı oldu. Gelişmeler olumlu olursa radikal sol hükümet Mart ayında parasının bitmesi tehlikesinden kurtulabilir.

Avrupa Birliği liderler zirvesine dün ilk kez katılan yeni Başbakan Alexis Çipras, Eurogroup başkanı Jeroen Dijsselbloem ile Yunanlı yetkililerin Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle bugün görüşmeleri konusunda anlaşmaya vardı. Dijsselbloem Twitter mesajında, "Kurumların, Yunan makamlarıyla yürürlükteki program ile hükümetin planları arasında ortak bir zemin bulunması için çalışmalara başlamalarını isteyeceğiz" dedi.

Dijsselbloem bu çalışmanın, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Pazartesi günü yapacağı toplantı için büyük önem taşıdığını söyledi.Çipras'ın bu tavır değişikliği, Yunanistan'ın eurodan çıkmak zorunda kalması riskini taşıyan krizin çözümüne doğru bir adım olabilir. Çipras dünkü toplantıda liderlere tasarruf politikasına son verme ve ekonomiyi canlandırma planlarını anlattı ancak AB ile herhangi bir müzakereye girilmedi.

Liderler, bu konunun teknik düzeyde maliye bakanlarınca ele alınmasının daha doğru olduğuna karar verdiler. Çipras genel seçimleri, 240 milyar euroluk yardım programına son vermek ve ülkenin kreditörleri olan AB, ECB ve IMF'nin oluşturduğu "troyka" ile işbirliği yapılmayacağı vaadi ile kazanmıştı. Her ne kadar Yunan yetkililer AB, ECB ve IMF ile yeniden müzakereye oturacaklarsa da, Çipras Troyka'nın "artık var olmadığını" söyledi.

Zirveden çıkan anlaşmadan hemen önce ECB yönetim kurulu Yunanistan merkez bankasına 5 milyar euroluk bir acil kredi fonu ile destek olunmasını kararlaştırdı.Kurul, programın 18 Şubat'ta yeniden gözden geçirilmesini kararlaştırarak, Yunan hükümetinin Pazartesi günü yapılacak euro bölgesi maliye bakanları toplantısındaki tavrını da denetim altına almayı hedefliyor.

ATİNA'DA BAYRAM VAR
Çipras'ın tavrındaki bu yumuşama piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Atina Borsası genel endeksi güne yüzde 7.6'lık artışla başladı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.