Siber güvenlik firması Labris Networks'un hazırladığı "Labris SOC" raporunda 2015 yılında gerçekleşen önemli ağ saldırılarının yanı sıra 2016 yılında bu konuda yaşanabilecek olası gelişmelere yer verildi.

FİDYE YAZILIMI SALDIRILARI ARTACAK

Siber saldırılar konusunda 2016 yılına ilişkin öngörülerin aktarıldığı raporda, geride kalan yıllarda birçok fidye yazılımı saldırılarına şahit olunduğu belirtilerek, söz konusu kötü amaçlı yazılımlarca kullanılan şifreleme yöntemleri geliştikçe şifrelenen verileri çözmenin de neredeyse imkansız hale geldiği ifade edildi.

Bu nedenle birçok şirketin, verilerini kurtarmak için fidye ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çekilen raporda, "Android ve diğer mobil sistemlerin iş amaçlı kullanımı arttıkça bu tür cihazlarda yer alan verilerin değeri de artıyor. Bu nedenle 2016 yılında mobil cihazlarda daha fazla fidye yazılımı içeren saldırı yapmasını bekliyoruz" denildi.

DEVLETE AİT SİTELER YİNE HEDEFTE OLACAK

Terörizm ve politik amaçların da siber saldırıların ardında yatan nedenlerden olduğu vurgulanan raporda, bu kapsamda DAEŞ ve diğer terörist örgütlerin saldırılarına devam ettiği hatırlatıldı.

Siber alemin de bir savaş alanı olduğu belirtilen raporda, "Devlet siteleri ve sistemleri, geçmiş yıllardaki gibi terörist organizasyonların ana hedefleri olmaya devam edecek" ifadesine yer verildi.

Raporda, ayrıca, artan müşteri talebini veya mobil uygulama ihtiyacını karşılamak isteyen uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarını yayınlamak için acele etmeleri ve güvenlik bakışlarının eksik olmasının güvenlik açıklarının gözden kaçmasına neden olduğu kaydedildi. Bu nedenle, mobil uygulamaların da 2016'da siber saldırıların ana hedeflerinden biri haline getireceğine işaret edildi.

DDOS SALDIRILARI REKOR DÜZEYE ULAŞACAK

Geçen yıl 500 Gbps'ye kadar ulaşan DDoS saldırılarının sayı bakımından da rekor seviyelere ulaştığı değerlendirmesinde bulunulan raporda, bu yükselişin artan bant genişliği, ele geçirilen bilgisayar sistemi sayısının artması, kullanımı kolay DDoS araçlarının yayınlanması gibi gerekçelere bağlanabileceğine dikkat çekildi.

Söz konusu faktörlerin hiçbirinde gerileme olmadığı kaydedilen raporda, "Yapılacak saldırıların sayıca ve güç bakımından artmaya devam edeceğini ve yeni rekor düzeylere ulaşacağını söyleyebiliriz" denildi.

Raporda, saldırganların veri ihlallerinde dikkat dağıtmak için DDoS saldırılarını paravan olarak kullanmalarına daha fazla tanık olunacağının altı çizildi.

MİLLİ ÇÖZÜMLER ÖN PLANA ÇIKIYOR

2015'te yaşanan birçok örnekte güvenlik açıkları ve arka kapılar bulunduğunun tespit edildiği bilgisine yer verilen raporda, anılan olayların güvenlik ürünlerinin güvenilirliklerinin sorgulanmasına yol açtığı belirtildi.

Bu nedenle araştırmacıların dikkatlerini 2016 yılında güvenlik ürünlerine yönlendireceklerini ve daha fazla güvenlik açığı ve arka kapı keşfedileceği belirtilen raporda, "Bu güvenlik açıkları ve arka kapılar, ABD dışındaki dünyanın diğer bölümlerinde ulusal siber güvenlik endişelerini artırıyor.

Ülkeler, siber güvenlik konusunda kendi ulusal önlemlerini geliştirmeye başladı ve artık milli çözümler bu noktada tek güvenli çözüm olarak kabul görüyor" değerlendirmesinde bulunuldu.