Rubik küpünü en hızlı şekilde çözebilen insan Lucas Etter isimli 14 yaşındaki bir genç. Küpü 4.904 saniyede çözerek bir rekora imza atan Etter’dan daha iyi performans sergileyen insan olmasa da robotlar bu konuda oldukça iddialı. Robotlarda Rubik küp çözme rekoru kısa bir süre önce 3.253 saniyeden 1.04 saniyeye düşmüştü.

Adam Beer’ın geliştirdiği yeni robot ise hem rubik küpünü bir saniyenin altında çözebilen ilk robot olma ünvanına sahip oldu hemde yeni bir dünya rekoruna imza attı.

İlk etapta küpü iki kenarından fotoğraflayan robot bu sayede her bir fotoğraftan üç yüzeyin renk analizini yapabiliyor. Renk analizi sonrasında Rubik küpü konusunda uzman Herbert Kociemba’nın iki evreli algoritması ile problem çözülüyor ve bir başka uzman Tomas Rokicki’nin yöntemiyle uygulanıyor.

Matematiksel işlemlerin ardunio üzerinde bulunan bir mikroişlemci tarafından yapılması ve küpün çözülmesi ise 877 milisaniye gibi çok kısa bir sürede tamamlıyor. Küpü 20 hamlede çözen robot rubik küpü bir saniyenin altında çözmüş olsa da bu rekor yetkili merciler tarafından onaylanmadığı için henüz Guiness’e girebilmiş değil. Adam Beer’ın kısa süre sonra yetkilileri çağırarak rekoru resmileştirilmesi bekleniyor.