Farkında mısınız günümüzde artık markaların insandan bir farkı kalmadı.Az önce bir marka konuştu duydunuz mu  ve dedi ki : Üründüm marka oldum ..

Evet konuştu... Artık konuşabiliyor çünkü artık o bir ürün değil MARKA..

Okuduğum tüm pazarlama kitaplarında,makalelerde, gittiğim konferanslarda ve katıldığım workshoplarda  artık “Marka=İnsan” kavramı olağan kabul ediliyor. Bu fenomene göre marka artık duygulara da hitap edebilmeli öyle değil mi?

Günümüzde  rekabet çok yoğun.Tüketici kendi faydasına odaklanıyor ve en küçük  hatayı bile affetmiyor.Peki ya artık ürün değilde markaysam ve tüketici ile aramda duygusal bir bağ kurabildiysem.. İşte artık tüketicinin zihninde ayrı bir  yerde konumlanmış olurum.

Görünen o ki marka olabilmek önemli.. Ancak bir marka olabilirseniz uzun ömürlü olursunuz hatta doğru yönetildiği taktirde yüzyıllarca yaşayabilirsiniz. Demek ki marka olabilmek için bütünleştirici bir marka stratejisi oluşturmak gerekiyor. Ürün ve hizmeti içine alarak pazarda var olan dinamikler çerçevesinde yeri geldiğinde esnek olabilmek, önde olabilmek ve müşterinin ilk aklına gelebilmek  yani tüketici zihnindeki algısını doğru şekillendire­bilmek gerekiyor.

Güçlü bir marka olabilmek için ise markanın bilinirlik yaratabilmesi, kaliteye olan bağlılığı kısacası net bir marka kimliği taşıyabilmesi gerekiyor. Ürünlerin yanlızca fiyata dayalı rekabetle tercih edildiği dönem eskide kaldı. Tüketici artık sadece ürün değil imaj satın almak istiyor.Bu noktada markaların tıpkı insanlar gibi tüketiciler ile iletişme geçmesi müşterilerin beklentilerini  dinlemesi ve kendini hedef kitlesine  yakınlaştırması gerekmekte.. Bunun için tüketiciler ile iletişim kanalı oluşturmak ve bu kanallarını etkin bir şekilde kullanması gerekmektedir.

Tüm konvansiyonel satış kanallarımızı dijital dünyaya entegre etmemiz gerektiğini biliyoruz artık. Günümüzde bunun en güzel yöntemi sosyal medya kanallarını etkin bir şekilde kullanmaktan geçiyor. Bu konuda aksiyon almak için kaybedecek zaman yok çünkü tüketici değişiyor, pazar dönüşüyor, teknoloji gelişiyor ve en önemlisi zaman akıp gidiyor. Artık ürün değil  marka satılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.